Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Почетна

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

ssmc9У последњих пар година, сведоци смо једне позитивне промене у друштву, а то је јавно проговарање о проживљеном сексуалном насиљу и узнемиравању. Међутим, уместо да се таква промена препозна, а потом подржи и охрабри, она бива пропраћена врло тешким, неемпатичним и понекад врло узнемирујућим коментарима на друштвеним мрежама.

Вређање, ругање и креирање шала на рачун жртве могу код ње да изазову бројне негативне емоције – тугу, страх, разочарење, доживљај несигурности, али и доживљај кривице и одговорности за оно што јој се догодило. Поред тога што такве реакције других могу нарушавати жртвино ментално здравље и благостање, оне могу допринети и минимализацији и рационализацији таквог чина.

Пребацивањем одговорности на жртву покушавамо себе да одбранимо од потенцијалног доживљавања таквог искуства, а управо из страха да нам се тако нешто може догодити и да то нећемо моћи исконтролисати. Потрагом за узроцима и поступцима који су могли „испровоцирати“ насилника као да желимо да повратимо контролу „у своје руке“.
Ипак, важно је бити свестан како то све утиче на оне који су скупили храброст или на оне који је тек скупљају да јавно проговоре о ономе што су проживели.

Можемо да се запитамо, да ли желимо да креирамо друштвену атмосферу у којој нам се неће веровати ако пријавимо страшан догађај који нам се догодио? Како могу да приступим емпатичније, саосећајније и са више разумевања? Како да помогнем или макар не одмогнем жртвама?

Поред тога што медији имају одговорност да етички и професионално извештавају о догађајима сексуалног насиља, велику улогу у свему томе имамо и ми – конзумери друштвених мрежа. Подршком и бригом о жртвама, али и неподржавањем медијског сензационализма и неемпатичних коментара, доприносимо томе да виртуелни и јавни простор не буде тако небезбедно место као што он још увек јесте.

Ова објава је део кампање #стависеумоје ципеле коју су покренули Иницијатива „За тебе #ВАЖНОЈЕ“ и Психолошки центар за ментално здравље у заједници МенталХуб. Циљ кампање је скретање пажње стручној и широј јавности о нужности да се стане на пут пракси непрофесионалног, односно таблоидног и сензационалистичког извештавања о догађајима који укључују људску патњу и бол.

Позивамо вас да се прикључите кампањи #стависеумојеципеле дељењем објаве и коришћењем ознаке #стависеумојеципеле.

Хвала!

Тим За тебе #ВАЖНОЈЕ и тим МенталХуб.
#стависеумојеципеле

На мрежи

Ко је на мрежи: 390 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Издвајамо

Програми обука
за стручно усавршавање
Детаљније →
Постаните члан
обновите чланство
Детаљније →
Пред изазовом сте ? Желите више ?
Имамо решење за Вас
Детаљније →

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић