Početna

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)
oslo-2009

oslo-helajzen-repac

efpa

 

Na Generalnoj konferenciji Evropske federacije psiholoških asocijacija, koja je održana u Norveškoj, u Oslu 11. i 12. jula 2009. godine prisustvovali su predstavnici Društva psihologa Srbije Višnja Helajzen, predsednik Izvršnog odbora i Nina Repac, referent za komunikaciju sa EFPA.

Ove godine na konferenciji EFPA birani su novi predsednik Asocijacije, generalni sekretar i član Izvršnog veća. Prema statutu EFPA predsedništvo i izvršno veće se biraju na četiri godine. Kako je dosadašnji predsednik dao ostavku i jedan član Izvršnog veća , bilo je potrebno izvršiti ponovni izbor. Asocijacija Holandije je predložila za predsednika kandidata Roberta Roe. Za generalnog sekretara je predložena je Liz Campbell iz Velike Britanije, a za člana izvršnog veća Bernard Caruana sa Malte. Predlog Holandije za člana Izvršnog veća je povučen zbog proceduralnih pravila, koja ne dozvoljavaju da jedna zemlja predloži više kandidata. Svi predloženi kandidati su izabrani većinom glasova.

Razmatrani su i usvojeni izveštaji stručnih komisija iz različitih oblasti primenjene psihologije: Komisija za testove i testiranje, Komisija za etička pitanja, Komisija za psihoterapiju, Komisija za psihologiju katastrofa i kriza, Komisija za saobraćajnu psihologiju.

Razmatran je dosadašnji rad na uspostavljanju procedure za sticanje Evropskog sertifikata u psihologiji EuroPsy. Iznet je finalni izveštaj o radu na pilot projektu u kome je učestvovalo šest članica Asocijacije -Finska, Nemačka, Mađarska, Italija, Španija i Velika Britanija, u trajanu od 2006. do kraja 2008. godine. Neki od problema i otvorenih pitanja sa kojima su se ove zemlje susretale u primeni EuroPsy sertifikata: koncept, evaluacija i sistem supervizije moraju biti razjašnjeni. Mnogi psiholozi su sada zainteresovani za ovaj sertifikat, ali pitanje je koliko će biti zainteresovanih kada budu morali da ga plate, pitanje razvijanja jedinstvenog kurikuluma, jer je mnogo različitih kurikuluma  razvijeno; u nekim zemljama ne postoji praksa pod supervizijom, u nekim je ona samo delimično sprovedena; kako regulisati privatnu praksu, kako definisati sve zadatke psihologa itd.

Poseban segment rada konferencije posvećen je predlozima članica asocijacije. Usvojeni su predlozi Društava psihologa iz Norveške i Holandije.

Norveška je predložila osnivanje Radne grupe Ekološka psihologija sa ciljevima očuvanja životne sredine kao preduslova za dobro fizičko i mentalno zdravlje. Predlog je jednoglasno usvojen.

Holandija je predložila osnivanje Radne grupe Psihologija kulturoloških i etničkih različitosti u cilju očuvanja etničkog i kulturološkog identiteta i uspostavljanja komunikacije i integracije između različitih kultura. Takođe je predložila i osnivanje Radne grupe Klinička farmako-psihologija koja se u Americi primenjuje već petnaest godina sa pozitivnim rezultatima. To daje mogućnost psiholozima terapeutima da, osim psihoterapije, dodatno po potrebi primene i farmakoterapiju.

Sledeći Evropski kongres psihologa će biti održan u Istambulu 2011. godine. Svi kongresi se održavaju neposredno pre Generalne konferencije EFPA.

Švedska je izabrana većinom glasova da bude nosilac aktivnosti u organizaciji Evropskog kongresa i konferencije 2013. god. u Štokholmu.

Skup je zatvoren prigodnim programom i obraćanjem prethodnog i novoizabranog  predsednika EFPA i dodeljivanjem zahvalnica svim zaslužnim članovima  predsedništva i tela EFPA koji su, između ostalog, doprineli uspehu ove konferencije.

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 466 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović