Početna
  • Serbian Language
  • English (UK)

Na prošloj Izbornoj skupštini DPS, održanoj 19. marta ove godine, izabran je novi Odbor za etička pitanja u sastavu: Jovan Mirić (predsednik), Prvoslav Plavšić, Snežana Stojiljković, Ljiljana Mihić, Sandra Ilić-Đurić, Ivana Peruničić i Nikola Petrović. Novi Odbor je održao svoju prvu sednicu na Vidovdan, 28. juna. Sednici je kao počasni gost prisustvovao i dosadašnji predsednik Milojko Stojanović.


Nekoliko odluka koje je Odbor doneo na ovoj sednici važne su sa DPS i za članove Društva.

I proteklih godina javljao se problem davanja saglasnosti na etičku stranu planiranih empirijskih psiholoških istraživanja. Pojedine kolege su se obraćale za tu saglasnost ovom Odboru, iako to nije u njegovoj najužoj nadležnosti. Da bi se ovi problemi ubuduće rešavali, Odbor je doneo odluku da se u Srbiji formiraju tri komisije kojima se kolege mogu obraćati za dobijanje ''etičke saglasnosti''. Komisije će biti sastavljene od po tri stalna člana i po tri člana u rezervi, a sedišta će im biti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, na tamošnjim odeljenjima za psihologiju. Rukovodioci komisija će biti Jovan Mirić (Beograd), Snežana Stojiljković (Niš) i Ljiljana Mihić (Novi Sad). Najlakše je da se na sednicama odeljenja izvrši izbor članova komisija, a one će ubuduće biti prošireni članovi Odbora. Odbor će uskoro doneti odgovarajuće pravilnike o njihovom radu. Odbor ovim putem obaveštava kolege o ovom načinu rešavanja ovog problema.

Odbor je za zamenika predsenika jednoglasno izabrao Ljiljanu Mihić.

Treba takođe reći da je Odbor usvojio određeni program rada. Program se, u osnovi, sastoji u ''snimanju'' stanja u domaćoj psihološkoj praksi koja nosi relevantnost za etičku regulaciju. Ne misli se na špijuniranje kolega i prijavljivanje Sudu časti, nego se misli na registrovanje pojava koje zahtevaju određeni način etičke regulacije (npr. u vidu dorade ili preciziranja postojećeg Kodeksa etike). Odbor će psihološku delatnost u Srbiji podeliti u određene sektore i zatim će jedan po jedan ''snimati''. Kao prva tačka u tome programu izabrani su psihološki merni instrumenti. Članovi Odbora su preuzeli na sebe da u narednom periodu dođu do što potpunijeg uvida u to koji se testovi koriste u praksi (u kliničkom radu, u selekciji, u školi itd.), kakav je kvalitet tih testova, gde se oseća nedostatak testova itd. Ovim putem pozivamo sve kolege koji raspolažu odgovarajućim uvidom da nam se jave, a članovi Odbora će svakako anketirati jedan broj.

Jovan Mirić

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Obaveštenje o načinu rada

Poštovani,

Obaveštavamo vas da se naš rad od ponedeljka, 18.05.2020.god, nastavlja u prostorijama na koje ste navikli, u Đušinoj br 7, III sprat Rudarsko-geološkog fakulteta.

Hvala vam na razumevanju i podršci tokom rada u vanrednom stanju.

Vidimo se na dobro poznatoj adresi, ostajte zdravo i svako dobro.

Vaš DPS i CPP

KONGRES PSIHOLOGA SRBIJE 2020 U NOVOM TERMINU

PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Na mreži

Ko je na mreži: 124 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić