Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Дијагностика неуроразвојних проблема код деце

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

Centar za primenjenu psihologiju ove godine učestvovao je na SAJMU OBRAZOVANJA „ZVONCE", koji je održan u periodu od 26. do 30. oktobra 2010. godine, u vreme održavanja i sajma knjiga.
Posetioci su mogli da se upoznaju sa brojnim programima obuka u realizaciji Centra.

sajam-2010-1Među njima svakako posebno mesto zauzimaju edukacije iz oblasti menadžmenta ljudskih resursa koje Centar razvija i plasira već čitavu deceniju. Autor i voditelj celog ovog opusa obuka je dr Dobrila Vujić, inače i član Upravog odbora Centra. Možemo reći da je zaista puno kolega do sada učestvovalo i sticalo znanja i praktične veštine na njima. Izdvojili bi: Menadžment ljudskih resursa - primena u našoj praksi, Uvođenje menadžmenta ljudskih resursa u naša preduzeća, Edukacija i trening za rad i ponašanje u organizaciji, Motivisanje zaposlenih...

Početkom 2010. godine Centar je u saradnji sa stručnim timom napravio jedan koncept koji ima za cilj pružanje različitih konsalting usluga i treninga firmama i kompanijama koje nemaju psihološku službu, a žele da sa svojim najvrednijim potencijalom, kadrovima, upravljaju kvalitetno.

Takođe, Centar već nekoliko godina realizuje i uslugu stručne procene potencijala kandidata u procesu zapošljavanja. I u planu je svakako da se ova delatnost i dalje razvija.

U vreme usvajanja novog zakona o sprečavanju mobinga na radnom mestu, program obuke koji se bavi upravo ovom temom dospeo je u žižu interesovanja, kako pojedinaca tako i ustanova. Program pod nazivom Mobing i zaštita od mobinga Centar realizuje već nekoliko godina u saradnji sa kolegama psiholozima koji polaznike mogu na najbolji način da pripreme za profesionalno suočavanje sa ovim problemom. Autor programa je naša koleginica psiholog Vera Kondić, ujedno i predsednik udruženja „No Mobbing" iz Beograda.

U svetlu svakodnevnih društvenih dešavanja i promena, Centar je u saradnji sa kolegnicom i predsednikom Izvršnog odbora DPS-a Višnjom Helajzen, napravio program pod nazivom Trening za tranziciju karijere, koji je namenjen svima koji imaju potrebu da promene posao ili što je još važnije unaprede svoju karijeru.

Program obuke Tehnike forenzičkog intervjuisanja, autora dr Daga Kolarevića, Centar je do sada realizovao u više navrata. Interesantan pristup u radu, sa pratećim multimedijalnim sadržajem, omogućava kolegama i stručnjacima srodnih disciplina da usavrše tehniku intervjuisanja i procene ponašanja iskrenih i neiskrenih osoba, kao i tehniku dobijanja priznanja od osumnjičenih osoba.

Specijalistički kursevi za primenu neuropsihološke dijagnostike ponati su kolegama koji se bave kliničkom neuropsihologijom. Autor dr sci Ivana Leposavić kroz intenzivni jednosemestralni kurs kolege psihologe, specijalizante i specijaliste u zdravstvu upoznaje sa ovom temom i praktičnom primenom specifične baterije testova.

Centar za primenjenu psihologiju je institucija koja i ove školske godine podržava čak 13 programa edukacija koji su dobili odobrenje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Detaljnije informacije se nalaze u Katalogu programa stručnog usavršavanja za školsku 2010/2011. godinu kao i na internet stranici Društva psihologa Srbije.

Na Sajmu obrazovanja predstavljeno je i SAVETOVALIŠTE ZA PROFESIONALNU ORIJENTACIJU I RAZVOJ KARIJERE. Ova ponuda je, možemo reći, privukla pažnju ciljne populacije, a to su osobe koje završavaju osnovnu ili srednju školu ili pak menjaju oblast rada i zanimanje. Sa druge strane, pohvalno je što su i prosvetni radnici, koji su posetili naš štand, prepoznali vrednost ovog koncepta i pokazali interesovanje da svoje đake u školama upoznaju sa njim. Predviđeno je da savetovanje sprovode iskusni psiholozi uz korišćenje psiholoških mernih instrumenata.
Centar će biti nosilac ove delatnosti i svi zainteresovani mogu nam se obratiti za detaljnije informacije putem telefona +381 11 3232961, 3035131 ili mejla dpscpp@sezampro.rs.


Posetioci sajma su putem štampanog materijala mogli da se informišu i o izuzetno važnoj inicijativi Društva psihologa Srbije:
- da se inovira postojeći Zakon o obavljanju psihološke delatnosti od 1996.godine
- da se uskladi novi Zakon sa ostalim u EU radi integracije psihološke delatnosti u Srbiji u Evropske tokove
- da se postigne institucionalna povezanost psiholoske delatnosti sa nadleznim ministarstvima koji regulisu rad psihologa u različitim oblastima:prosveta, zdravstvo, rad i socijalna politika, bezbednost, pravosuđe...
- da se standardizuje psihološka delatnost prema potrebama korisnika u različitim oblastima psihološke delatnosti
- da se osnuje Psihološka komora Srbije radi uvođenja licencnog sistema i mogućnosti napredovanja u struci
- da se obezbedi nadzor nad radom psihologa kao i zastita psihologa i psihologije
- da se postigne interdisciplinarna povezanost sa srodnim strukama i njhovim Komorama
- da se podigne nivo ugleda psihologa i psihologije u Srbiji, EU i Svetu

sajam-2010-2
Centar za primenjenu psihologiju je na svom drugom štandu, takođe postavljenom u hali 2, posetiocima predstavio sva svoja dosadašnja izdanjima, koja su mogla i da ih kupe uz specijalan sajamski popust od 20 do 40%.

Posebnu pažnju privukli su sledeći naslovi:
Teorija i praksa psihoterapije i savetovanja; Procena psiholoških i psihopatoloških fenomena; Instrumenti procene u socijalnoj zaštiti; Klinička psihologija; Emocije u psihoterapijskoj praksi; Zašto to radiš; Metode istraživanja ponašanja; Lakše je uspeti nego propasti; Metodologija psiholoških istraživanja; Menadžment ljudskih resursa i kvalitet; Kako da opasno dobro naučite lekcije; Psihometrija i Psihoanalitičko savetovanje.


Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima koji bili na Sajmu i koji prate aktivnosti Društva psihologa Srbije i Centra za primenjenu psihologiju.


Nataša Barišić Ciganović
, dipl. psih.
stručni saradnik


Издвајамо

Програми обука
за стручно усавршавање
Детаљније →
Постаните члан
обновите чланство
Детаљније →
Пред изазовом сте ? Желите више ?
Имамо решење за Вас
Детаљније →

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић