Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Психотерапија продуженог излагања (ПЕ) за рад са ПТСП-ом

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

PN 356, jun 2012.

Neuspeli pokušaj smene urednika Psiholoških novina
ALEKSANDAR BAUCAL PODNEO OSTAVKU

Na redovnoj Skupštini DPS, održanoj 30. juna 2012. godine u Svečanoj sali Rudarskog fakulteta u Beogradu, na samom početku sednice, bez najave, mimo predviđenog dnevnog reda, Aleksandar Baucal, predsednik DPS je pokrenuo inicijativu za smenu Slavka Milojkovića sa mesta urednika PN. Cilj inicijative je, kako je istakao kolega Baucal, „poboljšanje imidža Društva“.

Izabran predsednik Programskog odbora 61. Sabora
DR OLIVER TOŠKOVIĆ

Na svečanom zatvaranju ovogodišnjeg 60. po redu Sabora psihologa Srbije, koji je održan na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 30. maja do 2. juna, predsednik Društva Aleksandar Baucal, saopštio  je da je na Sednici IO, održanoj poslednjeg dana Sabora, izabran Oliver Tošković, ovogodišnji dobitnik nagrade „Živorad Žiža Vasić“, za predsednika Programskog odbora sledećeg 61. Sabora psihologa Srbije.

Komentar
ODBRANA CPP I POSLEDNJI DANI

Milan Todorović

„Udri bandu!“ vikali su negde nekada. Istorija je pokazala da nije najjasnije ko je veća banda: oni udarani ili oni koji udaraju. A kakve to ima veze sa nama, pita se čitalac. Odgovoriću parafrazom apsurdnog početka jedne pesme Prljavog kazališta: „Moje ime je Milan Todorović, o ovo oko mene je crno-beli svet.“
Šesnaest dugih meseci radim (aktivan sam, ali ne i zaposlen) u Upravnom odboru CPP i stalno me neko za nešto napada.

FILOZOFIJA PSIHOLOŠKOG ESNAFA
Milan Todorović

Već je Spomenuta možda najvažnija tema o kojoj nema mnogo reči na ovim stranicama: odnos prema promeni u načinu rada psihološke stručne asocijacije Srbije (uključujući i CPP kao prirodan satelit DPS). Jednostavna opservacija, sa par polustruktuiranih intervjua u slučajnom, nereprezentativnom uzorku odvešće nas u lavirint sledećih zapažanja: mentalitet struke je takav da se promene ne iniciraju i ne prihvataju sa lakoćom. Zašto je to tako?

Održana redovna Skupština Društva psihologa Srbije
DRAMATIČNA SEDNICA

Vesna S. Disić, Branislav Strahinić

Redovna Godišnja Skupština DPS održana je u subotu, 30.6.2012. u prostorijama Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Skupštinu je sazvao i vodio doc. dr Aleksandar Baucal, predsednik Društva.
Radni deo imao je nekoliko tačaka, a počeo je usmenim Izveštajem o radu predsednika (pisani izveštaj nije dostavljen delegatima) koji je podneo Aleksandar Baucal. Tokom izlaganja kolega Baucal je podneo dve inicijative.

Sa zatvaranja ovogodišnjeg Sabora psihologa Srbije
NASTAVITI PRAKSU VISOKIH STANRADA

Branislav Strahinić, Vesna S. Disić

Nakon četiri dana rada, na svečanom zatvaranju vidno umorno rukovodstvo ovogodišnjeg 60. jubilarnog Sabora psihologa Srbije, koji je održan na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 30. maja do9 2. juna, sa zadovoljstvom je pozvalo prisutne da se i sledeće godine odazovu pozivu svoje struke. Velikom broju prisutnih kolega obratili su se predsednica Programskog odbora Snežana Smederevac, predsednik Organizacionog odbora Duško Babić i predsednik Društva psihologa Srbije Aleksandar Baucal.

Intervju sa dobitnicima Društvenog priznanja „Ljubomir Ljuba Stojić“
Pripremila Vesna S. Disić
NEVENKA DRAŠKOVIĆ IVANOVIĆ

Nevenka Drašković Ivanović školski je psiholog Prve ekonomske škole u Beogradu. U obrazloženju Republičke sekcije psihologa srednjih škola, koja je predložila koleginicu Nevenku za ovu nagradu, se kaže: „Zahvaljujući angažovanju i osećanju profesionalne odgovornosti Nevenke Drašković Ivanović u ulozi predsednice Sekcije psihologa srednjih škola Republike Srbije, ta sekcija je jedna od najaktivnijih u DPS.“ Bila je član redakcije Psiholoških novina i jedan od organizatora Sabora psihologa u Velikoj Plani.

DANICA BOGDANOVIĆ

Danica Bogdanović, diplomirani psiholog, je po usmerenju psiholog rada i ceo radni vek je radila u ovoj oblasti, prvo u industriji, a zatim u saobraćaju, u GSP „Beograd“.
Predstavljanje dobitnice nagrade „Ljubomir Ljuba Stojić“ možemo dopuniti rečima Svetlane Milanović, predsednice Sekcije za psihologiju rada i organizaciju koja u obrazloženju kaže: „Zbog velikog radnog iskustva u ime Sekcije je, u okviru DPS, Danica angažovana kao član Komisije za psihološke merne instrumente.

SEKCIJA ZA PSIHOLOGIJU MUZIKE

Ove godine, po oceni Komisije, priznanje „Ljuba Stojić“ je dobila i Sekcija za psihologiju muzike, kao kolektiv koji je dao značajan doprinos u radu Društva i razvoju psihološke struke. Priznanje je, na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Sabora, primila predsednica Sekcije, dr Blanka Bogunović. Inače, koleginica Bogunović, pored završenih studija psihologije i odbranjene doktorske disertacije na Odeljenju Filozofskog fakulteta u Beogradu, stekla i zvanje diplomirani muzičar-flautista na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Intervju
DR OLIVER TOŠKOVIĆ, DOBITNIK NAGRADE „ŽIVORAD ŽIŽA VASIĆ“

Vesna S. Disić

U prošlom broju „Psiholoških novina“ čitaoci su mogli da se upoznaju sa obrazloženjem i delovima biografije dr Olivera Toškovića, dobitnika nagrade ua popularizaciju savremene psihologije u Srbiji „Živorad Žiža Vasić“, a ovo je prilika da se čuju i neki njegovi utisci i stavovi o važnim pitanjima za našu struku.

Utisci sa ovogodišnjeg Sabora
GOŠĆE IZ MAKEDONIJE ZADOVOLJNE KVALITETOM RADOVA

Branislav Strahinić

Kao i obično, Sabor psihologa Srbije izaziva interesovanje kolega iz zemalja regiona. Svake godine na Saboru imamo goste iz zemalja u okruženju, pa je tako bilo i ove. Razgovarali smo sa dvema gošćama iz Republike Makedonije koje su prisustvovale i učestvovale na našem skupu i pitali ih kakve utiske nose sa Sabora. Jedna od njih je koleginica Dragana Batić. Ona radi na Fakultetu bezbednosti u Skoplju, gde predaje Kriminalističku psihologiju, kriminalističku psihopatologiju i psihologiju komunikacije.

Sastanak Podružnice Zapadno bačkog okruga
DRUGA ŠANSA ZA SVE

Radmila Babačković

Drugi ovogodišnji sastanak psihologa Zapadnobačkog okruga održan je 22.5.2012. godine u Školi za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru. Domaćin susreta bila je Ana Erić, psiholog ove škole koja je na veoma slikovit način predstavila rad škole i njenu osnovnu delatnost, kao i rad dve vrlo aktivne sekcije – dramsku i kreativnu. Učenici škole su u tri kratka dramska odlomka prikazala svoj glumački talenat, nasmejali goste i na taj način iskazali dobrodošlicu u njihovu školu.

U izdanju Centra za primenjenu psihologiju
OSEĆAJ I MERA – O PSIHOFIZIČKIM OSNOVIMA SAZNANJA

Centar za primenjenu psihologiju upisao se u listu izdavača koji su imali priliku da u svom popisu izdanja imaju i ovu publikaciju, uveliko poznatoj psihološkoj javnosti, pod nazivom Osećaj i mera renomiranog autora profesora Predraga Ognjenovića.
Sa prvim svojim izdanjem 1977. godine knjiga je i nagrađena od strane Društva psihologa Srbije nagradom „Dr Borislav Stevanović“ za naučni doprinos razvoju psihologije u Srbiji.

Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA (11)
Priprema Vladimir Nešić

U ovom broju PN predstavićemo srpske naučnike značajne za istoriju psihologije u Srbiji.
Alimpije Vasiljević (1831-1911) bio je profesor i rektor Velike škole, filozof, psiholog, pedagog, ministar prosvete i crkvenih dela Srbije. Osnovnu školu pohađao je u manastiru Bogovađi, a zatim pri crkvi u Cvetanovcu, gimnaziju u Beogradu, kao i Bogosloviju.

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић