• Serbian Language
  • English (UK)

Održan 59. Sabor psihologa Srbije u Soko Banji
MANIFESTACIJA MLADOSTI I ENTUZIJAZMA

Vesna S. Disić, Petar Mitić

U soko Banji, u hotelu „Zdravljak", od 1. do 4. juna održan je ovogodišnji 59. po redu; Sabor psihologa Srbije, na kome se, p rečima organizatora okupilo oko 300 psihologa iz zemlje i inostranstva. Ono što raduje, a što je bilo vrlo primetno na ovom Skupu, je prisustvo velikog broja mladih psihologa i studenata psihologije, kako među posetiocima tako i među izlagačima radova, što možda ukazuje na to da mlade kolege i koleginice Sabor doživljavaju ne samo kao naučno-stručni skup već i kao praznik psihologa.

Komentar
U AGONIJI ILI SVI PROTIV SVIH

Milan Todorović

Izgleda da je srpski Homo Politicus ušao i u Društvo psihologa i zatvorio vrata za sobom, ključ bacio kroz prozor, a onda zatvorio i prozor, ali spolja. Kakav đavo, u kakvo vreme, među kakvim ljudima.
Podgrevalo se valjano i pre „Skupštine", na „Skupštini" se zapržilo, a sada i dalje „miriše" i niko ne zna kada će rerna da se ohladi, niti koga briga. Ko može da dolije - dolije, ko baci još neki vrući krompir - dobro dobacio, ko ugasi svetlo - dobro ugasio.

Intervju sa prof. dr Draganom Popadićem
NASILJE U ŠKOLAMA PLANETARNI PROBLEM

pripremio Branislav Strahinić

Jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade „Dr Borislav Stevanović" je i profesor dr Dragan Popadić za knjigu „Nasilje u školama". Profesor Popadić, po oceni Žirija, ravnopravno delu ovu značajnu nagradu za doprinos unapređenju psihološke prakse sa prof. dr Snežanom Smederevac, prof. dr Dušankom Mitrović i mr Petrom Čolovićem, autorima dela „Velikih pet plus dva". Prema obrazloženju Žirija, monografija kolege Popadića je „široka i ozbiljna studija društveno važnog problema koji danas zaokuplja mnoge u traganju za rešavanjem i sprečavanjem raznih vrsta nasilja u školama...".

REKLI SU O SABORU
Vesna S. Disić

Aleksandar Baucal, predsednik DPS: Naučno-stručni skup psihologa Srbije 2011. ove godine imao je bogat i raznovrstan program. Prezentacije učesnika su se odvijale u 5 sala i odnosile su se na raznovrsne teme - profesionalne, praktične i naučne. Bila su tri izuzetna plenarna predavanja. Profesor Biro je na inspirativna način analizirao položaj psihologa i psihologije u društvu i otvorio važna pitanja koja se tiču dalje razvoja i psihologije kao struke, i studija psihologije u Srbiji.

Na 59. Saboru psihologa Srbije uručeno
DVOSTRUKO PRIZNANJE VIŠNJI HELAJZEN

Branislav Strahinić

Dobitnica nagrade „Živorad Žiža Vasić" za popularizaciju psihologije i društvenog priznanja „Ljubomir Ljuba Stojić" Višnja Helajzen, dugogodišnji član DPS i predsednica Izvršnog odbora u prethodnom sazivu, neposredno posle svečanog uručenja nagrada izjavila je: Počastvovana sam i srećna zbog ovih nagrada, premda nisam očekivala ovo dvostruko priznanje za svoj rad u Društvu psihologa Srbije, i šire, u okviru struke kojoj sam se posvećivala u svom radnom i profesionalnom razvoju.

Na III sednici IO DPS predložena tema sledećeg Sabora
SNEŽANA SMEDEREVAC - PREDSEDNICA PROGRAMSKOG ODBORA

Branislav Strahinić

U okviru ovogodišnjeg Sabora psihologa Srbije u Soko Banji, 3.6.2011. godine održana je III sednica IO DPS. Sednici su, pored predsednice IO Branke Tišme i osam članova IO prisustvovali i predsednik DPS Aleksandar Baucal i direktor CPP-a Duško Babić. Tema ove kratke sednice bila je organizacija sledećeg, jubilarnog 60. Sabora psihologa. Još ranije se govorilo o tome da programski i organizacioni odbori imaju malo vremena i da bi bilo poželjno Sabor organizovati što ranije, ali ovo je prvi put da se ova ideja sprovede u delo.

Sastanak Podružnice psihologa zapadnobačkog okruga
ŠKOLA ZA SVAKO DETE

Saša Stojšić

U Srednjoj ekonomskoj školi, 17.5.2011. godine, psiholozi Podružnice zapadnobačkog okruga održali su veoma uspešan radni sastanak. Centralna tema sastanka bila je inkluzija u obrazovanju, koju je predstavila Stamenka Sudar, psiholog SEŠ i lokalna koordinatorka za inkluziju. Psiholog Mia Marić prezentovala je veoma zanimljivu temu o autizmu. Bilo je reči o razvoju autizma, istraživanjima, inteligenciji osoba sa autizmom, mogućnostima učenja, izuzetnom značaju obrazovanja i uključivanja u socijalnu grupu, autizmu i inkluziji.

Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA

Vladimir Nešić

Prepoznavanje lica istaknutih psihologa ne može da zameni znanje o njihovom značaju za razvoj psihologije kao struke, ali može da dopuni i učvrsti uverenje o njihovoj vrednosti i originalnosti. Oni, uostalom, i zaslužuju da znamo kako izgledaju ili su izgledali. To je, istovremeno, i deo opšte psihološke kulture i znanja. Ali, da upoznavanje lica istaknutih psihologa ne bi bilo shvaćeno kao dodatni teret psiholozima koji imaju druge važne poslove vezane za status i ugled profesije, ograničićemo prezentovanje odabranih fotografija (ponekad samo crteža) na samo četiri lika u jednom broju.

Anketa
NAJVIŠA OCENA PLENARNIM PREDAVANJIMA

Redakcija Psiholoških novina je, na ovogodišnjem Saboru, pripremila i sprovela anketu među prisutnim psiholozima. Upitnik sa devet stavki, koji je podeljen svim kolegama i koleginicima na završnoj večeri. odnosio se na raspored programskih aktivnosti, kvalitet predstavljenih radova i na izbor mesta i hotela. Ispitanici su, na skali od 1 do 5, ocenjivali u kojoj meri su zadovoljni svim aspektima Sabora. Na anketu je odgovorio svega 49 psihologa.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić