Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

PN 353, mart 2012.

Naučno-stručni skup u Centru „Sava“ o obrazovanju
PLATE U PROSVETI NAJNIŽE
V. S. Disić

Pod intrigantnim nazivom „Dobra praksa i partnerstvo – ključ za efikasno, kvalitetno i ravnopravno obrazovanje“, 1. i 2. marta 2012. godine u Centru „Sava“ u Beogradu, održan je naučno-stručni skup, koji je svojom posećenošću impresionirao.
UZ brojne i nadasve intrigantne teme u kojima su se ponekad čula i mišljenja da je nova strategija pomalo „apstraktna“ (tihi komentari slušalaca predavanja u foajeima) neke od učesnika zainteresovao je i listić Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji nisu bili oficijelni predavači, ali koji su svojim materijalom jasno pokazali da je nastavni kadar, i to prevashodno u osnovnim školama, bitno slabije plaćen nego njihove kolege koje rade u drugim sektorima.

Promocija knjige „O deci i roditeljima“ u Niškom kulturnom centru
POGLED U SLOŽEN SVET DEČJEG RAZVOJA
S. Milojković

U maloj sali Niškog kulturnog centra, u okviru Tribinskog programa, predstavljena je, 29.3.2012. godine, knjiga „O deci i roditeljima“, dr Ksenije Kondić i dr Snežane Vidanović. Pred oko 50 – 60 posetilaca, o monografiji, koju je izdao Filozofski fakultet u Nišu, govorili su psiholog Ninoslav Krstić, recenzent dr Vesna Anđelković i autorke monografije.

Umesto komentara
O (NE)FUNKCIONISANJU IZVRŠNOG ODBORA
M. Kostić

Obraćam se putem naših novina sa željom da upoznam psihološku javnost sa nekim pitanjima, koja sam pokrenuo pišući Izvršnom odboru, jer smatram da je odvažnost bitna za našu psihologiju, za naše Društvo, za nas psihologe i za one sa kojima sarađujemo i kojima pružamo psihološke usluge. Na saradnju smo bili pozvani i preko Psiholoških novina. Podsećam da je jedan od ciljeva našeg Društva i komunikacija njegovih članova, kako to i stoji na sajtu DPS. Nažalost, do sada nisam dobio nikakav odgovor Izvršnog odbora niti je ujedno moje pismo, upućeno Izvršnom odboru, objavljeno u PN, što sam tražio, kako bi psihološka javnost sa svim ovim bila upoznata.

SANU i Univerzitet u Nišu organizovali naučni simpozijum
PORODICA SA ADOLESCENTOM U TRANZICIJI
P. Mitić

Centar za naučna istraživanja SANU i Univerzitet u Nišu organizovali su 9. decembra 2011. godine Treći naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, na temu: „Porodica sa adolescentom u tranziciji“. Simpozijum je otvorio prorektor Univerziteta u Nišu prof. dr Tomislav Pavlović, a prisutne je pozdravio i zamenik upravnika Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Žunić informišući ih o istorijatu Centra i njegovom razvoju od osnivanja do današnjih dana. Ovim povodom pitali smo dr Tatjanu Stefanović-Stanojević kakvi su rezultati dosadašnjih skupova i koliko je tema ovogodišnjeg skupa aktuelna.

Deveta sednica Izvršnog odbora
BEZ ODLUKA
V. S. Disić

U obimnom dnevnom redu 9. Sednice IO koja je održana 16.03.2012. godine, kojoj nije prisustvovao predsednik Društva Aleksandar Baucal, izdvojila se po svojoj važnosti treća tačka koja se odnosila na zahteve za osnivanje Sekcije za psihoterapiju, savetovanje i koučing, te Sekcije za razvoj govora i komunikacije. Osnivanje Sekcije za razvoj govora i komunikacije je odloženo, jer zahtev i podneta dokumentacija nisu bili dovoljni, pa je odlučeno da se od osnivača sekcije zatraže dodatne informacije. Rasprava o drugoj sekciji izazvala je burnu diskusiju. Sekcija za psihoterapiju, savetovanje i  koučing ni ovaj put nije verifikovana od strane IO DPS.

Godišnja Skupština Podružnice Zapadnobačkog okruga
BOGAT SADRŽAJ AKTIVNOSTI
S. Sudar

Psiholozi Zapadnobačkog okruga održali su Godišnju skupštinu, 9.3.2012. u Domu učenika u Somboru. Pored članova Podružnice, pozvani su najbliži saradnici i rukovodioci ustanova u kojima su psiholozi zaposleni, predstavnici različitih udruženja i medija. Članove i goste, pozdravila je Ljiljana Knežević, psiholog u Kazneno-popravnom zavodu u Somboru. U rečima dobrodošlice Ljiljana je naglasila da je zadatak psihologije kao struke rad sa ljudima i pružanje pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Kod profesija koje se bave ljudima, mora se znati da profesionalizam ne isključuje čovečnost.

Prikaz knjige
PRIRUČNIK ZA MERENJE SLOŽENIH IZBORNIH REAKCIJA
N. Barišić Ciganović

Početkom ove godine, u izdanju Centra za primenjenu psihologiju, objavljen je na četrdesetak strana „Priručnik za merenje složenih izbornih reakcija“, autora profesora dr Staniše Miloševića. Osnovna svrha ovog priručnika je da pruži najosnovnija i najvažnija znanja o psihomotornim sposobnostima za složene izborne reakcije, koje su otkrivene pre skoro sto godina pri proučavanju veština za upravljanje vozilima. Još u početku se pokazalo da u baterijama psihomotornih, senzornih i mentalnih testova, testovi za kompleksne izborne reakcije, koje su faktorski veoma homogene, dobro diferenciraju individualne razlike u raznim veštinama.

Sa sajtova
PSIHIJATRIJSKI TRETMAN KRAĆI, A SKUPLJI

U našoj javnosti ponekad se postavlja pitanje kako psiholozi mogu pomoći ljudima koji imaju probleme, odnosno, koliko su efikasne, validne i primenjive forme psihoterapije u društvu u kome je javnost neprestano bombardovana činjenicama kako koristimo najviše „antidepresiva i sedativa“ u Evropi. Kkao je svima poznato pravo na prepisivanje lekova imaju samo lekari i to po pravilu čine ili lekari opšte prakse ili psihijatri, a sasvim je neosvetljeno pitanje da li je to tako i u drugim zemljama.

IN MEMORIA
Milan Marković (18.4.1950.-26.2.2012.)
pripremio V. Đurić

Milan se rodio tačno na polovini prošlog veka. Kao i sva deca tog vremena jurio je za loptom, ali je još više voleo da čita. U školi je učiteljica rano primetila da njen najbolji đak ne vidi baš dobro, pa je uskoro Milan dobio naočare. Čitao je još više, danonoćno. Majka Dušanka, zabrinuta što joj stariji sin nije kao druga deca, skine mu naočari i otera ga u dvorište da se igra sa vršnjacima. Milan je posluša ali se uskoro ušunja u kuću gde ga majka za koji sat zatekne kako kroz kristalnu vazu čita „Grofa Monte Krista“.Vrteo je vazu sve dok nije našao pogodni ugao kroz koji ej jasno video slova.

REAGOVANJE
N. Adamov

Javljam se povodom teksta In memoriam prof. dr Gorddani Živković. Nisam je poznavao lično, mada smo se u životu sreli dva puta, kada sm ja imao 4 godine i 10 meseci i 6 god. I 11 meseci. Naime, ja sam jedno od dece sa cerebralnom paralizom koje je 1973. Testirala prof. Živković da bi se utvrdila mogućnost pohađanja redovne škole.

Održan seminar o primeni menadžmenta ljudskih resursa
KOMBINOVANJE RAZLIČITIH METODA I TEHNIKA
N. Barišić-Ciganović

U organizaciji Centra za primenjenu psihologiju i Fakulteta za pravne i poslovne studije, 16. i 17. marta 2012. godine, održan je seminar pod nazivom Uvođenje i primena menadžmenta ljudskih resursa u našoj praksi. Autor programa i voditelj seminara bila je dr Dobrila Vujić (HR konsultant). Gosti predavači bili su prof. dr Mirjana Franceško (Fakultet za pravne i poslove studije, Novi Sad), dr Jelena Sladojević-Matić (Telekom, Beograd) i Nataša Barišić Ciganović (Centar za primenjenu psihologiju, Beograd).

Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA (8)
Priprema V. Nešić

Za ovaj broj „Psiholoških novina“ izabrali smo novi kvartet psihologa visokog ranga, dvojicu iz Evrope i dvojicu iz SAD. Neki od njih su bili u međusobnom kontaktu i verovatno uticali jedni na druge.
Vijam Đeldon (1898-1977) je bio američki psiholog, poznat po opisu somatotipova i kostitucionalnoj psihologiji koja je pokušala da dovede u vezu tipove tela sa ponašanjem, inteligenciju i društvenu hijerarhiju.

На мрежи

Ко је на мрежи: 171 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић