O Kongresu
  • Serbian Language
  • English (UK)

Drage koleginice i kolege, 

Zadovoljstvo nam je da vas u ime Društva psihologa Srbije i Programskog odbora skupa pozovemo da učestvujete na 68. Kongresu psihologa Srbije, koji će se ponovo održati na Zlatiboru, i to 27–30. maja 2020. Tema predstojećeg Kongresa glasi Psihologija iz dana u dan: Svakodnevni problemi u praksi psihologa i primena psihologije u svakodnevnom životu. U duhu teme, želimo da predstojeći Kongres bude prilika za razmenu mišljenja o tome kako najefikasnije da odgovorimo na zahteve s kojima se redovno susrećemo u svom radu i kako da iskoristimo psihološka znanja tako da mi sami i oni sa kojima sarađujemo osetimo neposredni boljitak. 

Između ostalog, obratićemo pažnju na novosti u pogledu regulisanja rada kliničkih psihologa, posebno na promene povezane s ukidanjem državnog ispita i obaveznog stažiranja u ovoj oblasti. Govorićemo i o sve rasprostranjenijoj pojavi digitalnog nasilja, koja je deo svakodnevice mnoge dece i mladih, ali prožima i život odraslih u različitim radnim organizacijama. Takođe ćemo iskoristiti priliku da razmotrimo moguće odgovore naše struke na sve širu potrebu za psihološkim usmeravanjem u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i zadataka, zbog koje se ljudi učestalo okreću tzv. life coach-u. Povrh toga, prodiskutovaćemo mogućnosti za uobličavanje planirane opšte mature, a posledično i prijemnih ispita za studije psihologije, te ćemo iz tog ugla prići i pitanju statusa i upotrebe standardizovanih psiholoških instrumenata.

Pravu inspiraciju i podsticaj za ove razgovore, naročito kada je reč o poslednjim temama, očekujemo od uvodnog predavanja profesora Pante Kovačevića, koji je dugi niz godina uspešno rukovodio organizacijom prijemnih ispita na Filozofskom fakultetu u Beogradu i u okrilju te institucije generacijama psihologa približio principe psihološkog merenja. Pored prof. Kovačevića, predstojeći Kongres ugostiće i druge eminentne stručnjake iz naše zemlje i inostranstva, koji svojom ekspertizom pokrivaju različite oblasti psihologije i koje ćemo vam uskoro detaljnije predstaviti. 

Na ovom mestu, želimo da vas podsetimo na mogućnost da i vi svojim znanjem i iskustvom doprinesete kreiranju programa 68. Kongresa psihologa. U tom smislu, ohrabrujemo vas da svoje ideje, profesionalne dileme, praktična rešenja ili istraživačke nalaze podelite sa širim krugom koleginica i kolega, tako što ćete se prijaviti za jedan od sledećih oblika učešća na Kongresu: (a) simpozijum; (b) okrugli sto; (c) individualno usmeno saopštenje ili poster prezentaciju; (d) radionicu ili seminar; (e) sastanak sekcije DPS; (f) promociju knjige iz psihologije ili srodnih disciplina. Detaljnije informacije o navedenim oblicima učešća i načinima prijave naći ćete u Uputstvima za prijavu radova, a rok za njihovu prijavu je 27.03.2020. Društvo psihologa Srbije dodeliće nagradu autorima prvog prijavljenog rada koji bude prihvaćen za izlaganje na Kongresu, kao i autorima najboljeg postera.

Do susreta na Zlatiboru, srdačno vas pozdravljamo,

Ana Altaras Dimitrijević i Darko Hinić

ko-predsednici Programskog odbora 68. Kongresa psihologa

 

 

Preuzmite dokument prvog pozivnog pisma Kongresa 2020

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić