O Kongresu
 • Serbian Language
 • English (UK)


66. Kongres psihologa Srbije će se održati na Zlatiboru, u periodu od 30. 05. do 2. 06. 2018. godine, pod nazivom Futurizam u psihologiji  ̶ psihologija u zoni budućeg razvoja. Tema ovogodišnjeg Kongresa podstiče nas na bavljenje budućnošću psihologije. Pokušaćemo da predvidimo koje će oblasti psihologije postati ključne u budućnosti, kojim temama ćemo se baviti kao istraživači, koja pitanja i dileme ćemo rešavati kao stručnjaci, koje praktične probleme ćemo pokušavati da rešavamo i koje nauke će nam biti ključni saveznici. Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo imati priliku da promislimo na ovom Kongresu.

 

Svojim učešćem na Kongresu doprinosite održavanju tradicije skupa koji je mesto okupljanja i razmene znanja i iskustava psihologa iz Srbije i inostranstva. To je prilika da se kroz plenarna predavanja, simpozijume, slobodna saopštenja i poster prezentacije upoznamo sa najnovijim istraživanjima u oblasti psihologije i srodnih disciplina, razmenimo iskustva iz prakse, težeći njenom unapređenju, postavimo važna pitanja i izoštrimo profesionalne stavove na naučno-stručnim tribinama, sastanemo se sa članovima sekcija kojima pripadamo, steknemo nove veštine i upoznamo se sa inspirativnim idejama kroz radionice, ostvarimo značajne kontakte sa kolegama iz zemlje, regiona i sveta i još mnogo toga. 

 

Možete se prijaviti za sledeće oblike učestvovanja u radu Kongresa psihologa:


 • Grupne sesije - simpozijume i panel diskusije
 • Individualna usmena saopštenja i poster prezentacije
 • Radionice i seminare
 • Sastanak sekcije DPS-a
 • Promocije knjiga iz psihologije

 

Detaljnije informacije o oblicima učestvovanja i načinima prijave date su u Uputstvu za  prijavu radova. Rok za prijavu radova je 18.04.2018., a prvi rad koji bude primljen dobija posebnu nagradu.

 

Na Kongresu ćemo imati priliku da čujemo neke od vrsnih plenarnih predavača iz zemlje i inostranstva, kao što su:

 • Prof. dr Brajan Nosek (Brian Nosek) socijalni psiholog i profesor na Univerzitetu Virdžinija. Profesor Nosek jedan je od osnivača  Centra za otvorenu nauku (https://cos.io/) čiji je cilj unapređenje otvorenosti, integriteta i ponovljivosti naučnih istraživanja, a 2015. godine prestižni časopis Nature proglasio ga je za jednog od 10 istraživača koji su ostvarili značajan doprinos nauci. Profesor Nosek će održati predavanje na Kongresu putem Skype-a.
 • Prof. dr Ivana Milojević, ekspertkinja iz studija budućnosti (Futures Studies). Doktorirala je na Univerzitetu Queensland u Australiji iz oblasti obrazovanja. Predavala je na Univerzitetu u Novom Sadu, Univerzitetu Sunshine Coast u Australiji i na Institutu za studije budućnosti na Tamkang Univerziteta na Tajvanu. Bavi se istraživanjima i obukama iz transdisciplinarnih oblasti koje povezuju sociologiju, pedagogiju i psihologiju obrazovanja, rodne, mirovne i studije budućnosti.
 • Dr Veljko Jovanović, docent na Odseku za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bavi se istraživanjima u oblasti subjektivnog blagostanja i kvaliteta života, sa posebnim naglaskom na kros-kulturnim studijama blagostanja. Trenutno je pomoćnik urednika časopisa Journal of Well-being Assessment.
 • Dr Nataša Jokić-Begić, redovni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu.  Osnivač je i rukovodilac specijalističkih studija iz oblasti kliničke psihologije. Učestvuje u brojnim interdisciplinarnim istraživanjima mentalnih stanja i poremećaja, prvenstveno anksioznih, zatim poremećaja polnog identiteta i psihosomatskih bolesti a u poslednje vreme se intenzivno bavi  i problemom sajberhondrije.
 • Prof. dr. sc. Marina Ajduković, psiholog i sociolog, redovni je profesor na Studijskom programu za socijalni rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Bavi se širokim rasponom istraživačkih tema o faktorima ugroženog razvoja i mentalnog zdravlja dece. Dugogodišnja je saradnica UNICEF-a i voditeljica većeg broja međunarodnih i nacionalnih istraživačkih i primenjenih projekata u čijem je fokusu dobrobit dece i mladih, a bila je angažovana kao konsultantkinja u mnogim zemljama pogođenim krizama i sukobima.

 

 

Članovi Programskog odbora Kongresa psihologa 2018. godine su:

 1. Ko-predsednica: prof. dr Jelena Vranješević, Odeljenje za pedagogiju i andragogiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
 2. Ko-predsednik: doc. dr Boris Popov, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 3. prof. dr Dušica Filipović Đurđević, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
 4. prof. dr Vesna Gavrilov Jerković, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 5. prof. dr Darko Hinić, Prirodno-matematički i Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu
 6. doc. dr Gordana Đigić, Departman za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu
 7. doc. dr Dejan Pajić, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 8. prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, Odeljenje za Socijalnu politiku i socijalni rad Fakulteta Političkih nauka i Odeljenje za Psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
 9. doc. dr Mirjana Beara, Studijski program za psihologiju Departmana za filozofske nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru
 10. Sekretari Programskog odbora su Ljiljana Plazinić, asistent na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i student doktorskih studija na  Odeljenju  za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nikola Stevanović, student doktorskih studija i saradnik u nastavi na  Odeljenju  za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
U ime Programskog odbora 66. Kongresa psihologa

prof. dr Jelena Vranješević i doc. dr Boris Popov

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-mail: dpscpp@sezampro.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić