Publikacije
  • Serbian Language
  • English (UK)

Indeks članaka

procena-zrelosti

PROCENA ZRELOSTI ZA ŠKOLU

autori: Snežana Tovilović i Aleksandar Baucal

redovna cena: 715 dinara

cena sa popustom: 570 dinara

Publikacija predstavlja rezultat rada na projektu „Psihološki problemi u kontekstu društvenih promena" (br. 149018D) i projekta (br. 149008) „Psihološke karakteristike društva u tranziciji Ministarstva nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije

SADRŽAJ:

  • UVOD: U njemu su uopšteno predočeni priroda i značaj praktičnih problema vezanih za procenu zrelosti za školu i specifikovan je sadržaj narednih poglavlja u kojima su elaborirani pojedini aspekti tih problema
  • INTELIGENCIJI U SVETLU DILEMA O NJOJ: Autori govore o kontroverznim pitanjima iz domena psihologije inteligencije - pitanje udela naslednih i sredinskih činilaca u intelektualnom razvoju, kao i pitanje tumačenja (pronalaženja uzroka) rasnih i drugih grupnih razlika na testovima inteligencije.
  • KAKVE ŠANSE IMAJU MARGINALIZOVANA DECA? Poglavlje nudi veoma informativan pregled istraživačkih nalaza koji se tiču uticaja nepovoljnih sredinskih faktora na intelektualni razvoj i mogućnosti kompenzovanja i prevazilaženja kognitivnih nedostataka za koje se pretpostavlja da nastaju dejstvom pomenutih faktora.
  • SPREMNOST ZA POLAZAK U ŠKOLU: Ostvrt na probleme koji su u vezi sa sadašnjom praksom procene zrelosti za školu - posebno na nedostatak preciznosti u određenju i operacionalizaciji ključnog konstrukta, kao i na ograničenu valjanost instrumenata kojima procenjujemo intelektualne aspekte zrelosti za školu.
  • ZAŠTO I KAKO TESTIRATI DECU IZ MARGINALIZOVANIH GRUPA? Autori navode načine kako da se delimično zaobiđu ili prevaziđu problemi diskutovani u prethodnim poglavljima. Posebno iznose preporuke za adekvatniju procenu zrelosti za školu romske dece.
  • LITERATURA: sadrži spisak od 95 bibliografskih referenci.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić