Publikacije
  • Serbian Language
  • English (UK)

Priroda

PRIRODA DECI PRIPOVEDA

Upoznajmo prirodu kroz dramski metod

autor Dušica Bojović

redovna cena: 1350 dinara

"Priroda deci pripoveda - upoznavanje prirode kroz dramski metod" autorke Dušice Bojović je knjiga koja predstavlja bogat izvor originalnih ideja o tome kako mališane uvesti u čarobni svet nauke i prirodnih fenomena. Osnovu čini dramski metod i tehnike putem kojih deca u skladu sa svojim individualnim karakteristikama i interesovanjima otkrivaju, saznavaju, doživljavaju, tumače, isprobavaju, sagledavaju svet koji ih okružuje.

Deca su po prirodi radoznala, imaju potrebu da svet oko sebe posmatraju, istražuju, razumeju. Njihov istraživački duh i želja za eksperimentisanjem dolaze do izražaja kada su sadržaji koji im se nude intrigantni, izazovni i kada ih postupno i na interesantan način uvodimo u novo i nepoznato. Osnovni motivi za bavljenje određenim aktivnostima koje će imati razvojni učinak svakakako jeste radoznalost i radost otkrića, emocionalna obojenost i sticanje osećanja sopstvene kompetentnosti u nekoj oblasti, a teme kao što su "Kruženje vode u prirodi", "Od semena do ploda", "Događanja u svemirskom kutku" i "

Sačuvajmo prirodu" koje imaju centralno mesto u knjizi u potpunosti izlaze u susret dečjim interesovanjima i motivišu ih da aktivno učestvuju u istraživanju i saznavanju prirode koja ih okružuje.

Postoje različite metode putem kojih možemo podsticati dečji razvoj i saznanje no, autorka u ovoj knjizi ukazuje na brojne prednosti dramskog metoda koji doprinosi da dete bude aktivni učesnik pri čemu ne nudi gotove okvire nego pruža mogućnost da svako dete učestvuje na sebi svojstven način i da bude uspešno. U dramskoj igri deca kreiraju svoj sopstveni svet pomoću koga ovladavaju realnim svetom. Dramska igra utiče na sve razvojne aspekte deteta jer aktivnosti u kojima učestvuje doprinose razvoju svih čula, pomažu da stekne uvid u značajne veze, utiču na razvoj govora, podstiču razvoj samopoštovanja, uče ga da izrazi ono što oseća, pomažu mu da stekne kreativnost mišljenja i da razume odnose među ljudima i pojavama. Imajući sve to u vidu možemo konstatovati da postoji velika sličnost između naučnog i dramskog metoda jer je u centru aktivno dete.

Posle "Više od igre", Moć mašte, moć pokreta" i "Uhvati ritam afričke priče", "Priroda pripoveda" je još jedna u nizu dragocenih knjiga koje je autorka priredila za vaspitače, učitelje i roditelje a koja se neće samo čitati nego i primenjivati jer sadrži mnoštvo primera, predloga dramskih igara, interaktivnih priča i eksperimenata koji su prilagođeni uzrasnom nivou mališana. Stručno je zasnovana, pisana jasnim jezikom i primerena čitaocima kojima je namenjena.

Recenzent: mr Dijana Kopunović Torma, psiholog


Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić