Publikacije
  • Serbian Language
  • English (UK)

uvod

UVOD U PSIHOLOGIJU, drugo dopunjeno izdanje

Stanislav Fajgelj

rasprodato

 

Centar za primenjenu psihologiju objavio je drugo dopunjeno izdanje knjige „Uvod u psihologiju“, autora prof.dr Stanislava Fajgelja.

Reč autora o knjizi Uvod u psihologiju:

Pišući ovu knjigu, želeo sam da, koristeći objektiv naučne psihologije, prikažem i psihologiju i našu psihu. Pri tome, da i jedno i drugo, i čovek i psihologija, budu životni i celoviti. Da bi se to postiglo po­treb­no je nabrajanja raz­li­či­tih mišljenja i pristupa, a pogotovo raščlanja­vanja iste pojave sa tačke gledišta različitih teorija, svesti na minimum. Kako se mogu izbeći nabrajanja i podele? Jedino zauzi­ma­njem stava o tome šta je bitno, šta nebitno, šta je uverljivo, a šta nije, šta je razvojem psiho­logije stavljeno ad acta, a šta nije. Kao autor, zauzeo sam niz takvih stavova, bona fide, na osnovu uvida u materiju. U potpunosti delim stav da je uloga uvodnih predmeta na psiho­logiji da studentima pruži osma­tračnicu sa koje se na ponašanje i psihičke pojave može gledati na naučan način. To se svakako odnosi na Uvod u psihologiju. Kritičko sagleda­va­nje i preis­pitivanje tuđih, a najpre svojih znanja jeste jedan od stubova nauč­nog meto­da. Međutim, ništa od toga nije moguće ako ne postoje znanja. Prioriteti ove knjige su psihološko-naučni, a ne primenjeno-praktični ili popularno-zabavni.

*     *     *

Autor u predgovoru upoznaje čitaoce sa ovim, drugim dopunjenim izdanjem:

„Knjiga proučava relativno široku lepezu pitanja, na produbljen način, i po obimu (oko 700 strana) se uklapa u uobičajene uvodne knjige o psihologiji. Pod produbljenim načinom mislim na povezivanje, usklađivanje i osmišljavanje. Usklađivao sam opise psihičkih funkcija, jer se dešava da se istom funkcijom bave različite grane i teorije psihologije, nastojao da svaku celinu povežem sa drugim oblastima psihologije i drugim naučnim granama, svemu sam pristupao kritično i konačno ono što sam pisao povezivao sam sa vlastitim intelektualnim iskustvom i zdravim razumom.

U odnosu na prvo izdanje, knjiga je dobila četiri nove glave: razvoj čoveka, društvo, ličnost i psihičke poremećaje. Određeni delovi starog teksta promenili su mesto i pripali novim glavama. Glava o učenju je skraćena, a sve ostale glave su dopunjene i poboljšane. Indeks pojmova je dodat. Dodate su i neke nove ilustracije, kao i veliki broj novih stavki u literaturi.“

          Ovu knjigu prate MS Powerpoint prezentacije u kojima se nalaze ilustracije u boji. One su dostupne na http://www.stanef.in.rs/index.php/prezentacije.  

 

Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd
 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131

E-maildpscpp@orion.rs
Glavni i odgovorni urednik sajta: Dag Kolarević
Tehnička urednica i administratorka sajta: Nadežda Perišić Savić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović