Početna
  • Serbian Language
  • English (UK)

Vikend za nama obeležio je naučni skup na temu: ''Kosovo i Metohija u civilizacijskim tokovima'' koji je održan u Kosovskoj Mitrovici na Filozofskom fakultetu od 8. do 11. oktobra.

Skup je obeležilo više od 40 panela, multidisciplinarni pristup temi (istorijski, pedagoški, pravni, sociološki, psihološki i drugi pristupi) učesnici iz sedamnaest zemalja. Skup je otvoren pozdravnim rečima Dekana, članova SANU, vladike kosovsko-metohijskog, g-dina Artemija i predstavnika Vlade.

Drugog dana skupa, 9. oktobra u poslepodnevnim sesijama učestvovali su predstavnici katedre za psihologiju zajedno sa gostima.

Tema prvog panela na psihologiji je bila: Vreme strahova i samopotvrđivanje. Uvodnu reč imala je prof.dr. Danka Radulović. Zatim su usledili predavači: prof. dr. Petar Kostić sa temom: Merenje etničkih stavova MTMM metodologijom, vanredni profesor Dimitrijević Bojana i saradnici sa temom: Psihološke karakteristike žena u izbeglištvu, doc. dr. Todorović Milorad sa temom: Agonija izbeglištva: Prorada nostalgije, doktor medicinskih nauka Nikolić Gordana i saradnici sa temom: Principi psihosocijalne pomoći raseljenim i izbeglim licima i prof. dr. Radulović Danka sa temom: Samopotvrđivanje antiheroja u uslovima rata, krize i društvenih promena na prostoru Kosova i Metohije.

Tema drugog panela je bila: Samopouzdanje i traumatska iskustva u detinjstvu i mladosti. Učestvovali su sledeći predavači: prof. dr. Išpanović- Radojković Veronika sa temom: Psihološki oporavak nakon traumatskih iskustava u detinjstvu; doc. dr. Krstić Miroslav i saradnici sa temom: Emocionalna labilnost - stabilnost adolescenata sa Kosova i Metohije 10 godina posle Nato bombardovanja i izbeglištva; mr. Stanojević Dragana sa temom: Subjektivna dobrobit mladih srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji; mr. Minić Jelena i mr. Ranđelović Dušan sa temom: Osećaj koherentnosti, samopoštovanje i proaktivno prevladavanje srednjoškolaca u uslovima društvene krize na Kosovu i Metohiju. Drugi panel je završen kraćim prikazom knjige dr. Krstić Miroslava.

Umesto zaključka citiraću deo referata doc. dr. Todorović Milorada: ''Izbeglištvo nije patologija, niti je rasadnik patologije'', jer su paneli pokazali da kriza ne mora neminovno biti uzrok poremećaja, već i šansa za napredak.


 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Na mreži

Ko je na mreži: 834 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131

E-maildpscpp@orion.rs
Glavni i odgovorni urednik sajta: Dag Kolarević
Tehnička urednica i administratorka sajta: Nadežda Perišić Savić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović