Početna
  • Serbian Language
  • English (UK)

U poslednje vreme i kod nas se dosta govori i piše o tzv. Društveno odgovornom poslovanju (DOP), ili kako kažu stranci: Corporate Social Responsibility (CSR), odnosno u žargonu ljudi koji se time bave: Si-Es-Ar. Neki kažu da je to prirodan rezon uspešnih, ili glas savesti u biznisu, ali ima i onih koji ga smatraju delom promocije neke institucije, pa čak i modom u radu. Kod nas su već ustanovljeni konkursi (npr. VIRTUS), odgovarajući izveštaji, merila ocenjivanja i nagrade za takvo ponašanje, posebno u domenu odnosa s javnošću (PR).

Reč je o tome da se uspeh neke organizacije ne ocenjuje, kao do sada, samo po "klasičnim" parametrima, kao što su npr. rast proizvodnje, produktivnosti, plasman, obrt, profit i slično, nego upravo po odgovornosti za zaposlene, porodice, partnere, lokalnu zajednicu, zdravlje, životnu sredinu... odnosno po zaštiti resursa, održivom razvoju i dr. Još od Adama Smita potiče ideja da pojedinci i korporacije moraju naći zajednički interes, da bi se danas insistiralo na ljudskim i pravima budućih generacija, kao i na zahtevu da oni koji imaju veću moć imaju i veću odgovornost. Ispostavilo se i to da se ulaganja u DOP isplate i u socijalnom i u privrednom smislu, u poboljšanju pozicioniranosti i konkurentnosti, što se često podržava i regulativom. Zajednički interes je ključni motiv i pojam kojim se, uz oslonac na korporativnu filantropiju, usmerava delatnost firme. Neprofitne organizacije tesno su povezane sa ovim konceptom, a neretko to omogućava i njihov rad.

Predlažem da Društvo psihologa Srbije u svom novom Statutu otvori put za DOP u smislu podsticaja uključivanju u razmatranje onih pitanja koja su od šireg značaja za našu zajednicu a psihologija i psiholozi imaju razloga i argumenata za unapređenje stanja u datoj oblasti. Reč je o angažovanju institucionalne snage DPS, njegove brige i kritičnosti, koje dopunjuju bavljenje strukovnim statusom i samom organizacijom. Smatram da bi time Društvo bilo među prvima koji u svoj program aktivnosti uključuju i ove aspekte rada i odgovornosti, što bi dalje trebalo razraditi i efikasno javno demonstrirati.

Prvoslav S. PLAVŠIĆ

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kongres 69.jpg

Poštovane koleginice i kolege,

Obaveštavamo Vas da je produžen rok za prijavu radova za 69. Kongres psihologa Srbije! Svoje radove možete prijaviti do 26. jula.

Više informacija na sledećem linku: https://www.dps.org.rs/prijava-rada
PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 233 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131

E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović