Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Početna

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Zahvaljujući uređivačkoj politici prethodne redakcije "Psiholigije" i zalaganjima njenog glavnog urednika izvršene su mnoge izmene koje su značajno poboljšale kvalitet časopisa. Broj radova objavljenih na engleskom jeziku se povećao, a angažovanje stranih recenzenata postalo je uobičajeno. To je dovelo do toga je "Psihologija" stavljena na listu referentnih časopisa (SSCI) čija je produkcija sada vidljiva svuda u svetu. Imajući to u vidu, nova redakcija oseća obavezu ne samo da zadrži "Psihologiju" na listi referentnih časopisa već i da poveća impakt faktor časopisa.

Ovo je moguće postići pre svega kompetentnim i temeljnim recenzijama i angažovanjem vrhunskih recenzenata iz inostranstva. Međutim, da bi se obezbedile ovakve recenzije neophodno je da radovi koji se šalju za objavljivanje budu napisani na engleskom. To će, sa druge strane, zahtevati dodatne napore od strane domaćih autora koji su navikli da svoje radove pišu pretežno na srpskom jeziku.

Ovako postavljeni ciljevi i zahtevi mogu se činiti suviše ambicioznim i nerealnim. U domaćoj psihološkoj javnosti se već duže vreme vodi rasprava o tome da li "Psihologija" treba da odražava stanje psihologije u Srbiji ili da bude međunarodni časopis, otvoren za autore širom sveta. Duboko je uverenje nove redakcije da je razvoj nauke moguć samo slobodnom razmenom ideja koja nije ograničena državnim i nacionalnim granicama. Nema sumnje da je prihvatanje viših standarda i pisanje na engleskom jeziku proces koji zahteva vreme. Ali, alternative sa kojima smo suočeni svode se na to da ćemo ili prihvatiti najviše standarde psihološke zajednice u svetu ili ćemo ostati samodovoljni i izolovani.

Nova redakcija ne namerava da uvodi radikalne i nagle promene. Smatraćemo uspehom ukoliko časopis "Psihologija" po završetku mandata ove redakcije ostane na listi referentnih časopisa i ukoliko uspemo da primetno podignemo standarde naučne produkcije u Srbiji.

Aleksandar Kostić
Glavni i odgovorni urednik

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 112 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović