Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Početna

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

U Srednjoj ekonomskoj školi, 17.5.2011.god., psiholozi su održali veoma uspešan radni sastanak.Centralna tema sastanka je bila inkluzija u obrazovanju, koju je predstavila Stamenka Sudar, psiholog SEŠ i lokalna koordinatorka za inkluziju. Kada je reč o ovoj, veoma aktuelnoj temi, predstavljeni su planirani i do sada realizovani koraci na nacionalnom i lokalnom nivou, koji obuhvataju obuke nastavnog kadra, kroz učešće u projektima i edukacije za IO timove svih OŠ /stručne saradnike SŠ/ direktore.

Ove edukacije uključuju upoznavanje timova sa strategijama, odnosno, postupcima prilagođavanja nastave u radu sa učenicima sa smetnjama u razvoju, kao  i sa darovitim učenicima, izrađivanje pedagoškog profila i IOP-a, zakonskim okvirima za utvrđivanje prava na IOP, planiranje i pisanje projekata, sve sa ciljem postizanja kvalitetne nastave u inkluzivnom odeljenju. Kroz praktične primere i iskustva u svom radu, psiholozi su razvili veoma plodnu i zanimljivu diskusiju. Posebna pažnja je bila posvećena karakteristikama darovitih učenika i strategijama nastave sa njima.

Psiholog, Mia Marić, prezentovala je veoma zanimljivu temu - o autizmu. Bilo je reči o razvoju autizma, istraživanjima, inteligenciji osoba sa autizmom, mogućnostima učenja, izuzetnom značaju obrazovanja i uključivanja u socijalnu grupu, autizmu i inkluziji. Najnovije procene ukazuju da se učestalost autizma kreće od 1-2 slučaja na 1000 dece. U našoj zemlji postoji oko 2000 osoba sa autizmom, od toga oko 800 dece.

Psiholozi su deo sastanka posvetili predstojećem naučno-stručnom skupu, Saboru psihologa, koji se ove godine održava od 1-4.juna, u Sokobanji, kao i planovima za dalje - tematskim emisijama na TV Sreće!

Saša Stojšić

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 95 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović