Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Početna

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Redakcija Psihologije u sadašnjem sastavu, u dva svoja mandata, uredila je ukupno 12 brojeva tokom 2006, 2007. i 2008. godine. Kao najveći uspeh Redakcije, možemo smatrati uvrštavanje Psihologije na tzv. ISI listu, tj. na Web of Science, krajem 2007. godine. Ta činjenica nesumnjivo je obezbedila vidljivost srpske psihološke nauke u svetu.

Takođe, sredinom 2008. godine, Psihologija je uvršćena u DOI bazu, što je još jedan značajan uspeh (jer ona pokriva samo ograničen broj najrelevantnijih časopisa u svetu) i još jedna poluga za plasiranje naše nauke. Časopis je po najnovijem pravilniku Ministarstva za nauku Republike Srbije svrstan u kategoriju međunarodnih časopisa (M23).

 

Ovakav status časopisa koji nema ni jedan drugi časopis iz oblasti društvenih nauka u Srbiji (Psihologija je jedan od samo sedam srpskih časopisa na ISI listi), doprineo je naglom povećanju broja ponuđenih radova, što je znatno povećalo i zakomplikovalo posao redakcije. Uz povećani obim posla, to je dovelo i do problema ograničenog broja kompetentnih recenzenata.

 

U prilog opisa izašlih brojeva i rada redakcije, dajemo jedan broj statističkih podataka o radovima izašlim u Psihologiji u ovom mandatu Redakcije – 2006, 2007. i 2008. godine. U odnosu na ranije godine, došlo je do veće ravnoteže između oblasti psihologije iz koje radovi dolaze, mada Opšta psihologija i dalje dominira (mada ne tako značajno), a i dalje nedostaju radovi iz Poslovne psihologije. Takođe, poboljšan je trend objavljivanja na engleskom jeziku (u 2004. bilo je samo 4%, a u 2005. 11%), ali on i dalje predstavlja manje od četvrtine objavljenih radova. Tendencija redakcije je da se ovaj odnos promeni u korist radova na engleskom, sa ambicijom da u najskorije vreme pređemo na dvojezično izdanje. Za ostvarivanje tog cilja, međutim, neophodni su nam i veći ljudski i veći finansijski resursi.

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 1302 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović