Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Инфо

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

Tema ovogodišnjeg 57. Naučno-stručnog skupa psihologa Srbije
PSIHOLOGIJA U SRBIJI - VIZIJA I REALNOST"

je sveobuhvatna, aktuelna, izazovna i pruža mogućnost da i teoretičari i praktičari prezentuju aktuelnosti u svom radu kao i viđenje struke u budućnosti. To je, pretpostavljam, jedan od razloga što je do sada pristigao zaista veliki broj radova naših koleginica i kolega iz svih krajeva Srbije. Svi radovi će biti recenzirani a autori će dobiti povratnu informaciju o tome i eventualne sugestije. Na osnovu uvida u do sada pristigle radove mogu reći da je najveći broj onih koji su zaista izuzetni, veoma interesantni i provokativni i da će ovaj Naučno - stručni skup biti sadržajno bogat i kvalitetan.

Programski odbor, u sastavu spec Dijana Kopunović (predsednica), dr Žarko Trebješanin, dr Bora Kuzmanović, dr Biljana Trebješanin, dr Ivan Jerković, dr Nebojša Majstorović, dr Tatjana Stefanović Stanojević, dr Dušica Filipović Đurđević, mr Vladimir Mihić i Aleksandar Kozić (sekretar), osmislio je niz aktivnosti kojima će biti protkan program skupa i kojima će centralna tema biti sagledana iz raznih uglova naše profesije.

Pažnju će sigurno privući Plenarna rasprava na temu skupa -  „Psihologija u Srbiji - vizija i realnost" gde će svoja mišljenja „ukrstiti" psiholozi iz različitih oblasti nauke.

Psihološka komora i status struke u budućnosti je tema koja je svima nama veoma važna jer od toga kako ćemo urediti stvari u svojoj struci zavisi kako ćemo je živeti.

Osim toga, biće organizovan i Okrugli sto na temu „Psihologija i mediji" kako bismo sagledali „vidljivost" psihologa u medijima. Biće reči i o Reality Show emisijama koje su preplavile našu medijsku scenu.

Značajno mesto svakako imaju i teme vezane za obrazovanje pa ćemo se baviti psihološkim istraživanjima i praksom kreiranja udžbenika, prevencijom nasilja u školama, inkluzivnim obrazovanjem.

Na pitanja o studijama psihologije pokušaće da odgovore profesori sa fakulteta iz Novog Sada, Beograda i Niša.

Ekonomska kriza i stres je, na žalost, realnost Srbije koja žestoko utiče na mentalno zdravlje ljudi. Samim tim to je nezaobilazna tema Okruglog stola na našem skupu.

Istraživanja iz oblasti kognitivne psihologije zaslužuju značajno mesto jer istraživački radovi doprinose boljoj praksi i čine da se obrisi naših vizija polako uobličavaju.

Psiholog u ulozi HR menadžer u svetu je realnost a i kod nas dobija značajan status pa bi mogli reći da u ovoj oblasti vizija postaje stvarnost. Faktori i konsekvence motivacije za rad i učenje naziv je Simpozijuma na kojem će učestvovati studenti a očekujemo ih i u okviru studentske sekcije.

Centar za primenjenu psihologiju predstaviće programe stručnog usavršavanja za zaposlene u obrazovanju i najnovije stručne publikacije iz oblasti psihologije.

Potrebno je istaći i da je Naučno-stručni skup psihologa Srbije ove godine odobren je od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Verujem da je sve navedeno odličan programski okvir sagledavanja psihologije u Srbiji a nosioci i učesnici mnogih aktivnosti će biti naši eminentni psiholozi iz raznih oblasti psihologije koje je pravo zadovoljstvo slušati.

Osim što je nama psiholozima važno da budemo informisani, da saznajemo, otkrivamo i da iznosimo svoje profesionalno mišljenje, važno nam je i okruženje u kojem se nalazimo. Zato verujem da će posebnu draž kompletnom doživljaju dati i samo mesto održavanja našeg skupa - PALIĆ koji se nalazi na 8 km od Subotice i nekoliko km od granice sa Mađarskom.

Palić ima turističku tradiciju 160 godina a predstavlja jedinstven ambijent nastao spojem prirodnih vrednosti i arhitektonskog nasleđa. Predstavljao je mondensko letovalište i banju na prekretnici vekova. Zahvaljujući termalnim izvorima i lekovitim svojstvima njihove vode, u ovo banjsko mesto dolazili su imućni građani i tadašnja aristokratija na odmor i lečenje. Iz tog perioda potiču brojne pitoreskne vile kao i monumentalni objekti koji su danas u funkciji ugostiteljstva. Ludoško jezero i Selevenjske šume u okolini Palića su veoma atraktivne kao zaštićeni rezervati očuvane prirode. Čarolije Palićkog pejzaža u svim godišnjim dobima veoma su impresivne. Na Paliću se nalazi jedan od najlepših ZOO vrtova u Evropi koji ove godine obeležava 60 godina postojanja. Po jezeru se može provozati pedalinama, prošetati alejama Velikog parka zasađenog još 1840. godine ili odigrati partija tenisa na najstarijem teniskom igralištu u Evropi iz 1884. godine. Palić zaista pruža brojne mogućnosti kako raznovrsne zabave (3 savremeno uređene plaže, teniski tereni, tereni za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, trim staza, bicikli na vodi za iznajmljivanje, Letnja pozornica, termalni bazen)  tako i prijatan mir koji doprinosi kvalitetnoj realizaciji i održavanju našeg skupa.

Ono što će ovogodišnji Naučno - stručni skup psihologa još činiti drugačijim jeste činjenica da će se saborske aktivnosti odvijati na više lokacija na obali Palićkog jezera što nam daje mogućnost da pored aktivnog učešća na skupu uživamo u lepotama prirode koja krasi jezero. Smeštaj je organizovan u dva hotela i više raznih vila koje predstavljaju brend ovog mesta. Na raspolaganju nam je 6 lepih, dobro opremljenih sala koje se nalaze na nekoliko lokacija u neposrednoj blizini, na 5 minuta udaljenosti jedne od drugih. Podaci govore da Palić odlikuje umereno kontinentalna klima, prosečno ima oko 2100 sunčanih časova godišnje, pa se nadamo da će krajem maja, za vreme održavanja našeg skupa i vreme biti u skladu sa okruženjem.

Verujem da su sve ovo dovoljni razlozi da budete deo naše priče koja se dešava od 27. do 30. maja na Paliću. Dobrodošli.

Dijana Kopunović, predsednica PO


На мрежи

Ко је на мрежи: 89 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић