Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Инфо

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

Određena centralna tema Sabora psihologa Srbije 2011.
NAŠ IDENTITET I DRUŠTVENE PROMENE
Emilija Marković i Slavko Milojković

Na sednici Izvršnog odbora, održanoj 28. januara 2011. godine odlučeno je da centralna tema ovogodišnjeg Sabora bude
Naš identitet i društvene promene. Bilo je pokušaja da se tema preformuliše, pa i izmeni, ali na kraju su se svi članovi složili da se ovaj Naučno-stručni skup psihologa Srbije održi pod ovim nazivom jer obuhvata i nauku i praksu.

Geštaltisti Makedonije
ZAHVALNICA MLADENU KOSTIĆU

Na prvom Kongresu makedonskih geštaltista, održanom 20. i 21. novembra prošle godine u Skoplju, dodeljena je zahvalnica Mladenu Kostiću za 25. godišnji razvoj geštalt terapije u Makedoniji. Kolega Kostić, poznat našoj javnosti kao rukovodilac Geštalt centra u Beogradu, održao je, kao počasni gost ovog Kongresa, jedno plenarno predavanje i jednu radionicu.

Komentar
NOVI MANDATI I PREGNUĆA

Prvoslav S. Plavšić

Radovali smo se, ali i strepeli od novog milenijuma, što je u oba slučaja bilo opravdano i sa razlogom. Prva njegova decenija prošla je u burnim previranjima i u svetu i u Srbiji. Doživeli smo ono bez čega smo mogli, kao i ono što se moralo izbeći. Ocenjuje se da je psihologija napredovala, granala se i postajala sve egzaktnija, ali možda ne toliko bliska čoveku kao ranije. Kod nas su merila njenog razvoja nešto drugačija, jer mi nismo u prilici da radimo sve one projekte koji se izvode u nekim drugim zemljama.

Programski odbor 59. Sabora psihologa Srbije najavljuje
VEOMA DINAMIČAN SABOR

Slavko Milojković

Neposredno posle kostituisanja, Programski odbor 59. Sabora psihologa Srbije, održao je prvi sastanak na Filozofskom fakultetu u Nišu. Datum održavanja ovogodišnjeg Sabora biće određen u dogovoru sa Organizacionim odborom, ali je prihvaćena dosadašnja praksa održavanja ovog naučno-stručnog skupa, da to bude u poslednjoj nedelji maja ili eventualno u prvoj nedelji juna meseca.

Ponovo, posle 6 godina, izlaze Psihološka istraživanja
PROUČAVANJE DRUŠTVENIH FENOMENA

Olga Marković

Posle šest godina pauze Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je ponovo pokrenuo izlaženje časopisa Psihološka istraživanja. Glavni i odgovorni urednik je prof. dr Bora Kuzmanović, zamenik uredinka dr Dijana Plut, a članovi redakcije: mr Darinka Anđelković, doc. dr Aleksandar Dimitrijević, prof. dr Nada Korać, doc. dr Tinde Kovač Cerović, mr Zoran Pavlović, doc. dr Ivana Petrović i Olga Marković, sekretar redakcije. Članove Saveta čine ugledni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Reagovanja
ŠTO PRE ZAKON O PSIHOLOŠKOJ DELATNOSTI

Mladen D. Kostić

U oktobarskom broju Psiholoških novina objavljena je Inicijativa DPS - Zakon o psihološkoj delatnosti. Predamnom je septembarski broj PN iz 2005. godine u kome su objavljeni: Nacrt Zakona o psihološkoj delatnosti, Projekat psihološke komore Srbije i predlog timova za nekoliko delatnosti pa i tima za izradu standarda u okviru psihološke delatnosti, čiji sam jedan od članova bio i ja.

SAVETOVALIŠTE - PRAVA IDEJA
Mladen D. Kostić

Pozdravljam predlog za osnivanje „Savetovališta za pružanje psiholoških usluga". Ovo je veoma potrebna delatnost, što se vidi i iz broja ljudi, posebno mladih, koji se obraćaju za ovu vrstu usluga postojećim savetovalištima u zdravstvenim, socijalnim, privatnim i drugim institucijama.

Sa sajtova
PROGRAM ZA JAČANJE PORODICE

Vesna S. Disić

Ovog puta našu pažnju privukla je španska psihološka škola. Reč je o publikaciji namenjenoj prevashodno nešpanskoj psihološkoj javnosti, kao deo prikaza rada španske psihološke asocijacije koja okuplja preko 30.000 psihologa u Španiji.

OGLED O ANTIVREDNOSTIMA
Vladimir Nešić

Ponekad se za objašnjenje socijalnog ponašanja ljudi koristi pojam vrednosti. Prema N. Rotu vrednostima se označavaju ideje ili situacije za koje postoji uverenost da predstavljaju nešto dobro, nešto poželjno, nešto čijem ostvarenju treba težiti. O vrednostima se takođe može govoriti kao o stečenim predispozicijama da se na dosledan način reaguje u odnosu na važne socijalne pojave i živote situacije.

На мрежи

Ко је на мрежи: 148 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић