Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Историјат

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

IZVEŠTAJ ŽIRIJA O ODLUCI O DODELI NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO
KOJU DAJE DRUŠTVO PSIHOLOGA SRBIJE

Žiri u sastavu prof. dr Bora Kuzmanović predsednik i članovi prof. dr Mikloš Biro i prof. dr Žarko Trebješanin, jednoglasno je odlučio da se ove 2009. godine nagrada za životno delo dodeli PROF. DR NENADU HAVELKI, prenzionisanom profesoru Socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nenad Havelka je rođen 1935. godine u Gračanici, kod Doboja. Studije psihologije završio je 1962. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu odbranio je magistarski rad 1970 i doktorirao 1973. godine. Pohađao je Internacionalnu letnju školu za eksperimentalnu socijalnu psihologiju (Hag 1965 i Luven 1967) i psihologiju učenja i motivacije (Minhen 1971), a u Bohumu 1973. bio je na specijalizaciji iz oblasti psihologije motivacije.

Radna i naučna karijera prof. Havelke veoma je bogata. Radio je dve godine kao industrijski psiholog u Drvnom kombinatu „Krivaja" u Zavidovićima. Potom je 1964. godine izabran za asistenta na predmetu Socijalna psihologija na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. U zvanje docenta izabran je 1974, za vanrednog profesora 1980. i za redovnog profesora 1986.

Od 1979. do 2002. godine, kada je penzionisan, prof. Havelka je bio šef Katedre za socijalnu psihologiju. U dva mandata (1982-1984. i 1996-1998) obavljao je dužnost upravnika Odeljenja za psihologiju. Bio je i prodekan Filozofskog fakulteta. Godine 1995. postao je član, a od 2000. do 2002. godine predsednik Saveta za filozofiju, pedagogiju, psihologiju i sociologiju na Univerzitetu u Beogradu.

Bogat naučni rad prof. Havelke u velikoj meri je vezan za njegovu saradnju sa Institutom za psihologiju. Bio je rukovodilac i po tematskoj širini i po broju uključenih škola jedinstvenog projekta EFEKTI OSNOVNOG ŠKOLOVANJA (prvo istraživanje u periodu 1988-1992). Na osnovu rezultata ovog istraživanja objavio je sa saradnicima knjigu pod istim naslovom koja je vrlo cenjena i citirana u stručnoj i naučnoj javnosti. Pored rukovođenja i drugim projektima, treba pomenuti, da je Havelka bio i član tima za izradu okvirnog projekta OSIGURANJE KVALITETA ISHODA OBRAZOVANJA za Ministarstvo prosvete Srbije 2001. godine. Kada je reč o radu u Institutu, bio je i urednik edicije PSIHOLOŠKA ISTRAŽIVANJA (1976-1984) i mnogo puta recenzent institutskih izdanja. Jedan je od osnivača i dugogodišnji organizator naučnog skupa „EMPIRIJSKA ISTRAŽIVANJA U PSIHOLOGIJI".

Profesor Nenad Havelka je autor ili koautor preko 100 naučnih i stručnih radova. Među njima 12 su knjige (od kojih su 2 udžbenici za srednju školu i 2 priručnici za studente). Radove je najviše objavljivao u PSIHOLOGIJI, NASTAVI I VASPITANJU I PEDAGOGIJI. Autor je ili koautor dva rada objavljena na ruskom (odnose se na prikaz razvoja socijalne psihologije u Jugoslaviji i temu o društvenim promenama i menjanju odnosa prema obrazovanju) i više radova na engleskom jeziku.

Dobitnik je više nagrada za naučni i stručni doprinos: Oktobarske nagrade grada Beograda za nauku 1992. za knjigu SOCIJALNA PERCEPCIJA, Majske nagrade za naučno istraživanje u oblasti sporta 1980. za knjigu LIČNOST I SPORT, nagrade "ŽIVORAD -ŽIŽA VASIĆ" Društva psihologa Srbije za popularizaciju psihologije (1971) i nagrade DPS za doprinos razvoju psihološke nauke „BORISLAV STEVANOVIC" (2001).

Prof. dr Nenad Havelka je dugi niz godina aktivan član Društva psihologa Srbije. Bio je njegov predsednik od 1980-1984. godine, urednik časopisa PSIHOLOGIJA (1969-1972 i 1983-1985) i glavni urednik lista PSIHOLOŠKE NOVINE (191-1982). Kao predstavnik Srbije bio je član Konresnog odbora VIII Kongresa psihologa u Zagrebu. Više puta je kao član programskih ili organizacionih odbora učestvovao u organizaciji Sabora psihologa Srbije, a bio je i organizator Simpopzijuma o motivaciji u Sremskim Karlovcima. Sa svojim saopštenjima aktivno je učestvovao na mnogim kongresima psihologa Jugoslavije i na Saborima psihologa Srbije.

Havelka je bio angažovan i izvan Filozofskog fakulteta i svog strukovnog udruženja. Tako je u periodu od 1980. do 1990. godine bio član Prosvetnog saveta Srbije, Saveta Zavoda za izdavanje udžbenika i Veća društvenih nauka u Zajednici nauke Srbije. Učesvovao je u nizu naučnih i stručnih skupova koje su organizovali Pedagoško društvo Srbije i Savez učiteljskih društava Srbije.

Prof. dr Nenad Havelka je kao nastavnik, mentor pri izradi diplomskih, specijalističkih, magistarskih i doktorskih radova, odnegovao veliki broj psihologa različitog stepena stručnosti i profila.

Imajući sve ovo u vidu, žiri je doneo odluku da se prof. Nenadu Havelki dodeli nagrada za životno delo.

U Beogradu, 19.05.2009.

ŽIRI: Prof. dr Bora Kuzmanović, predsednik, Prof. dr Mikloš Biro, član i Prof. dr Žarko Trebješanin, član

На мрежи

Ко је на мрежи: 84 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић