Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Упутство рецензентима

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

PN 358, oktobar 2012.
 

30. Godina Odseka za psihologiju u Novom Sadu
PSIHOLOGIJI PREDSTOJI VELIKA BORBA

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu svečano je obeležen, 5.10.2012. godine, jubilej Odseka za psihologiju. Uvodnu reč povodom 30 godina rada Odseka, održala je dekan fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš. Zatim se profesor dr Ivan Jerković u svom izlaganju osvrnuo na generalizovanu sliku budućnosti psihologije kao nauke uopšte predviđajući da joj, pred sve jačim naletom neurologije i biološki utemeljene fiziologije, predstoji velika borba da ne nestane.


ROBERT ROE U DRUŠTVU PSIHOLOGA SRBIJE


Dan nakon što je u Novom Sadu održao predavanje na proslavi 30 godina rada Odseka za psihologiju pri Filozofskom fakultetu, Rober Roe, predsednik EFPA, posetio je 6.10.2012. godine Društvo psihologa Srbije i tom prilikom se susreo sa čelnim ljudima naše asocijacije.


Umesto komentara

CPP NA 57. SAJMU KNJIGA
Vesna S. Disić

Pod sloganom "Od A do Š", od 21. do 28. oktobra, u Beogradu je održan 57. Sajam knjiga, koji je tokom 8 dana trajanja privlačio pažnju poklonika pisane reči. Prema procenama organizatora, sajam je posetilo oko 140.000 posetilaca. Na sajmu su bili prisutni, osim izdavača, i mnogi pisci na svojim promocijama knjiga.


POTREBAN IZLAZAK PSIHOLOGIJE U STVARNI ŽIVOT

Vesna S. Disić

U kino sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 5. oktobra upriličena je proslava 30 godina rada Odseka za psihologiju... Prisutni gosti su zatim pogledali kraći filmi dokumentarnog žanra o istoriji Odseka. To je bio dobar uvod u završno, takođe veoma sadržajno predavanje, koje je upriličio prof. dr Janoš Laslo.


Tragom vesti

SNEŽANA SMEDEREVAC PODNELA OSTAVKU
V.S.D.

Redakcija "Psiholoških novina" zamolila je predsednicu Upravnog odbora CPP, Biljanu Lajović, da prokomentariše informaciju da je prof. dr Snežana Smederevac podnela ostavku na članstvo u UO CPP: - Da, informacija da je dr Smederevac podnela ostavku jeste tačna, ali vam, na žalost, ne mogu još tačno reći kad će Nadzorni odbor rešiti taj problem, kao ni razloge ostavke.


15. Sednica Izvršnog odbora

NOVI TRENDOVI U PSIHOLOGIJI - TEMA 61. SABORA
Branislav Strahinić

Posle letnje pauze, Izvršni odbor Društva psihologa Srebije održao je u prostorijama Društva, 12.10.2012., 15. Sednicu kojoj je prisustvovao, pored predsednice Nadzornog odbora i direktora Centra za primenjenu psihologiju, i predsednik Programskog odbora narednog Sabora psihologa Srbije, Oliver Tošković.


Sekcija za psihoterapiju, savetovanje i koučing psihologiju
DEFINISANI PROFESIONALNI KRITERIJUMI
Nebojša Jovanović

Sekcija za psihoterapiju, savetovanje i koučing psihologiju definisala je standarde edukacija iz ovih oblasti. Naravno, ti standardi nisu ništa novo, nismo izmišljali ni "rupe na saksiji" niti "toplu vodu" nego smo uskladili standarde sa već dobro ustanovljenim evropskim i svetskim standardima i edukativnim praksama koje je prihvatilo i Udruženje za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije.


Pravac psihoanalize u 21. veku
PSIHOANALITIČKA ZAGONETKA
Dr Slobodan Nešović

Ima već više od veka od kada je Frojd postavio osnovne okvire psihonalite. 2012. godina je stigla sa svim svojim apokaliptičnim žarom i potresima i mi konačno imamo značajnu naučnu potvrdu da je nesvesni konflikt činjenica. Sto godina je dug period da se potvrdi jedan od osnovnih naučnih koncepata, uzimajući u obzir eksponencijalni razvoj nauke i tehnologije u 21. veku.


In memoriam

TAMARA ŠTAJNER-POPOVIĆ (26.10.1948-4.10.2012.)
Pripremila Vesna Brzev-Ćurčić

U životu ima privilegovanih ljudi kojima je data mogućnost da prožive život sa nekim drugim ljudima koji su izuzetni. U te ubrajam i nas koji smo sa Tamarom živeli i radili. Tamare nema među nama od 4. oktobra 2012. Vodila je mnogo bitaka i poslednju izgubila. U bolesti je bila ista kao u zdravlju: odvažna, nekad namrštena, sa snagom koja je i nas oko nje inspirisala da idemo dalje.


Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA (13)
Vladimir Nešić

Sa izuzetkom Ebinghausa, Vebera i Fehnera, mnogi nemački psiholozi 19, a delimično i 20. veka pali su u zaborav. Glavni razlog tome je što su njihov rad i međunarodni profesionalni kontakti bili prekinuti Prvim svetskim ratom i događajima koji su prethodili Drugom svetskom ratu.

На мрежи

Ко је на мрежи: 350 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић