Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Упутство рецензентима

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

Sekcija psihologa u palijativnom zbrinjavanju Društva psihologa Srbije formirana je na Osnivačkoj skupštini 4. septembra 2015. godine koja je održana u prostorijama DPS-a. Prisustvovalo je četrnaest osnivača i pridruženih članova uz pristanak još pet psihologa, članova DPS-a, koji iz opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju ovom događaju.

Pored prisutnih osnivača, psihologa iz različitih krajeva Srbije, skupštini je prisustvovala rukovodilac Komisije za palijativno zbrinjavanje Ministarstva zdravlja Republike Srbije, prof. dr Dragana Jovanović, i rukovodilac Jedinice za palijativno zbrinjavanje Klinike za pulmologiju KCS prim. dr Natalija Samardžić koje su apostrofirale pionirski značaj ovog događaja u formiranju multidisciplinarnih timova za palijativno zbrinjavanje u kojima su psiholozi nezamenljivi.

“Ovo jeste mali korak, ali od neprocenjive važnosti za stvaranje funkcionalnih timova za palijativno zbrinjavanje, što je u skladu sa svetskom i evropskom praksom, kao i Strategijom za palijativno zbrinjavanje Republike Srbije”, rekla je između ostalog prof dr Dragana Jovanović.

“Veoma mi je drago što sam deo ove priče i što ćemo biti u prilici da sarađujemo u ovako važnoj oblasti”, rekla je dr Natalija Samardžić koja je napomenula da će u Jedinici za palijativno zbrinjavanje Klinike za pulmologiju biti sprovođena praktična obuka psihologa u palijativnom zbrinjavanju.

Sastanku je prisustvovao i direktor fondacije ADRA Igor Mitrović koji je pomenuo da organizacija na čijem je čelu, kao i druge partnerske organizacije koje se bave psihosocijalnom podrškom, sa radošću dočekuju osnivanje ovog stručnog tela kako bi budući projekti iz ove oblasti bili lakše i potpunije realizovani.

Inicijator Osnivačke skupštine Petar V. Jeknić dostavio je učesnicima radni materijal koji su sačinjavali Strategija za palijativno zbrinjavanje (Sl. glasnik 07/2009), Statut DPS-a, nacrt Pravilnika o radu sekcije kao i obaveštenje o akreditovanoj edukaciji namenjenoj, pored ostalih, i psiholozima zainteresovanim za palijativno zbrinjavanje. Učesnici Osnivačke skupštine složili su se da sekcija nosi ime pionira praktičnog psihološkog rada u oblasti palijativno zbrinjavanje, Dragana Vukotića, o kojem je okupljenima govorio Duško Babić. 

Nakon usaglašavanja Pravilnika o radu sekcije, potpisana je osnivačka tabela i izabran Izvršni odbor koji sačinjavaju četiri člana i to Petar V. Jeknić, predsednik Sekcije, Duško Babić, zamenik predsednika, Stefan Milutinović, sekretar Sekcije i Olivera Hajrović, zadužena za praktična pitanja psihologa u oblasti palijativnog zbrinjavanja.

Članovi Izvršnog odbora jedinstveni su u oceni da predstoji naporan rad kako bi psiholozi bili teoretski i praktično obučeni, a zatim i uključeni u rad timova za palijativno zbrinjavanje, od čega će direktnu korist imati pacijenti, članovi njihovih porodica i drugi članovi multidisciplinarnih timova. Pored ostalog, predstoji usvajanje kompetencija psihologa u palijativnom zbrinjavanju, kao i formiranje mreže supervizora sa ciljem zaštite i unapređenja rada psihologa. Iako ambiciozno, ipak treba reći da je izražena jasna želja da već 2016. godine bude održan prvi Kongres multidisciplinarnog karaktera u oblasti palijativnog zbrinjavanja. Takođe, osnivači su se složili da Pravilnikom o radu sekcije predvide dodelu godišnje nagrade – plakete, za posebne doprinose u unapređenju psihološkog rada u oblasti palijativnog zbrinjavanja. Nagrada će nositi ime po pioniru teoretskog rada u ovoj oblasti, prof. dr Dušici Berger.

Edukacija o kojoj je bilo reči na Osnivačkoj skupštini biće održana 22. i 23. septembra 2015. godine u Klinici za pulmologiju KCS u Beogradu sa početkom u 9 časova. 

На мрежи

Ко је на мрежи: 380 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић