Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Indeks članaka

procena-psiholoskih-fenomena

PROCENA PSIHOLOŠKIH I PSIHOPATOLOŠKIH FENOMENA

urednici: Mikloš Biro, Snežana Smederevac i Zdenka Novović

redovna cena: 1930 dinara

cena sa popustom 1540 dinara

AUTORI O KNJIZI KAŽU:

Psihologija je od početka svog postojanja kao nauke i kao struke nastojala da u svoj metod uvede što više moguće objektivnosti i egzaktnosti. Rezultat tog nastojanja su psihološki testovi koji su prevalili dugačak put od potpuno nekri­tičnog romantizma za koji je karakteristična precenjena ideja o savršenosti i ne­pogrešivosti testovnog instrumentarijuma, do aktuelnog trenutka u kome po­stoji objektivna naučna distanca prema njihovim dometima i spisak psihometrij­skih zahteva koji oni moraju da ispune da bi mogli biti prihvaćeni od psihološke jav­nosti.

...Jednostavna primena doslovno prevedenih (najčešće američkih) testo­va, donosila je niz problema kako semantičke (dvostruke negacije su, npr. u našem jeziku daleko veći problem nego u engleskom, jer naš čovek češće ka­že „Ne, nisam ..." nego „Da, nisam..."), tako i etno-kulturne prirode. U tom po­gledu, srpski psihološki prostor značano je zaostajao za razvijenijim psiholo­škim sredinama, jer nije imao adekvatnu ponudu testova nastalih ili bar stan­dar­dizovanih na našoj populaciji...

...Nadajmo se da je ovaj naš pokušaj samo početak jednog šireg procesa konstrukcije domaćih instrumenata.


RECENZENTI:
prof. dr Josip Berger, prof. dr Panta Kovačevići i prof. dr Petar Milin.

Biblioteka Monografije, prvo izdanje, M. Biro, S. Smederevac i Z. Novović, Procena psiholoških i psihopatoloških fenomena, godina izdanja 2010., naučna psihološka publikacija, format B5, obim 193 strane, broširan povez, latinično pismo. Izdavač Centar za primenjenu psihologiju.

Monografija je rezultat rada na projektu „Psihološke karakteristike društva u tranziciji" koji je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (br. 149008).

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 255 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović