Selekcija kandidata
  • Serbian Language
  • English (UK)

Поштовани,

Обраћамо Вам се испред Друштва психолога Србије имајући у виду да од самог почетка пандемије, психолози запослени у систему здравствене заштите учествују у осмишљавању, организовању и пружању психолошке помоћи грађанству, особама у самоизолацији, члановима породица оболелих. У складу са развојем ситуације која подразумева и промену начина пружања психолошке помоћи оболелима, односно рад психолога у привременим болницама, молимо Вас да размотрите опсервације, сугестије и предлоге психолошке струке, а у циљу ефикаснијег пружања психолошке помоћи свима којима је потребна.

Пружање психолошке помоћи оболелима на лицу места тј. у болницама и прилагођеним смештајима за оболеле, подразумева рад психолога у пуној заштитној опреми, који са становишта струке има бројна ограничења. Наиме, пружање психолошке помоћи на начин да је психолог у скафандеру је контрапродуктиван, неекономичан и може довести до додатне дестабилизације оболелих. Оваквом организацијом онемогућена је адекватна комуникација, повећава се страх, нелагода, тескоба и депресивност оболелих због осећаја да су изоловани и стигматизовани. Овакав вид пружања психолошке помоћи нарочито је неефикасан и непримерен у раду са оболелом децом. С друге стране уколико је психолог у директном  контакту са оболелима то не може учинити без поменуте заштитне опреме.

Повећање броја оболелих представља изазов за правовремено пружање психолошке помоћи свима којима је потребна, а и у циљу превенирања ширења панике, што превазилази капацитете за индивидуални саветодавни рад.

Такође, неопходно је пружити и адекватну психолошку помоћ медицинском и немедицинском особљу које је ангажовано у раду са оболелима, у циљу очувања менталног здравља, превенирања и раног препознавања синдрома изгарања.

Имајући горе наведено у виду, а  са аспекта струке, ефикасније би било омогућити израду и дистрибуцију штампаног, визуелног или аудитивног материјала о дистресу и начинима превазилажења стресне ситуације оболелих, омогућити пружање индивидуалне или групне психолошке помоћи оболелима путем апликација ViberSkype ili Zoom, чиме би се избегли дисфункционални аспекти комуникације под пуном заштитном опремом и омогућити пружање психолошке помоћи запосленима путем наведених апликација.

Предложени начини пружања психолошке помоћи реализовали би се у координацији са надлежним институцијама.

Друштво психолога Србије сматра неопходним укључивање психолога и пружање психолошке подршке али има професионалну и етичку обавезу да у име својих чланова укаже на најефективније начине пружања подршке корисницима, посебно у доба када су нам доступне дигиталне технологије и када психолози и психотерапеути пружају подршку користећи ове ресурсе. Друштво психолога Србије је спремно да учествује у изради поменутих садржаја уз вашу подршку по питању логистике, штампања и дистрибуције.

Молимо вас да размотрите и уважите ове предлоге.

Захваљујемо се и стојимо вам на располагању за сву потребну сарадњу.

 

С поштовањем,

 

Иван Јерковић, председник ДПС

Миља Кривокућа, председник ИО ДПС

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kongres 69.jpg

Poštovane koleginice i kolege,

Obaveštavamo Vas da je produžen rok za prijavu radova za 69. Kongres psihologa Srbije! Svoje radove možete prijaviti do 26. jula.

Više informacija na sledećem linku: https://www.dps.org.rs/prijava-rada
PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131

E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović