Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Korištenje plesa u terapijske svrhe staro je koliko i sam ples. U suvremenom zapadnom društvu pokret i ples zaživio je u terapeutskoj primjeni 40-ih godina prošlog stoljeća, a korijeni terapije pokretom i plesom su u modernom plesu već s početka 20.st. Terapijska primjena pokreta i plesa nastala je pod utjecajem intelektualne i društvene klime toga doba, a to je potreba za ponovnom integracijom tijela i uma te oslobađanjem spontanosti, ekspresivnosti i kreativnosti.

Razvoj struke započeo je intuitivnom spoznajom plesnih umjetnika o iscjeljujućim svojstvima ekspresivnog spontanog plesa i pokreta koji su otvorili put interakciji i integraciji tijela i psihe, jer do tada je ples bio ograničen na tehničko izvođenje i zabavu, a kasnije se proširio teoretskim okvirima individualne i grupne psihoterapije i psihologije kako bi se objasnio utjecaj pokreta na osobnost i psihološke procese. Kao struka u zapadnom svijetu je priznata već više desetljeća, ovisno o kojoj državi je riječ. U SAD-u je npr. Dance Movement Therapy (Terapija pokretom i plesom) ustanovljena kao struka još 1966. , ali se u praksi pojavila već početkom prošlog stoljeća kod umjetnica, plesačica i pedagoga koje su umjetnost pokreta počele primjenjivati i van plesnih studija, tj. u psihijatrijskim bolnicama, staračkim domovima te šire. U Europi se paralelno razvijala ista praksa u UK i uglavnom Njemačkoj, što samostalno, što pod utjecajem škole i prakse SAD-a, da bi se kasnije proširila na ostale zemlje. Terapija pokretom i plesom vremenom se afirmirala kao samostalna umjetničko-terapijska disciplina koja se temelji na umjetnosti pokreta i plesne improvizacije, teoriji kreativnog procesa, odnosu tijela i uma, psihološkim i psihoterapijskim teorijama, a koristi najnovija znanstvena dostignuća iz svih srodnih područja. U nekim zemljama je priznata kao psihoterapijska, dok u drugim kao kreativno-terapijska grana, ovisno o političkoj volji i strategiji razvoja. U svakom slučaju, bez obzira na naziv, radi se o istoj umjetničkoj kreativnoj terapiji s psihoterapijskim ciljevima i učincima.

http://uaos.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=5807%3Aposlijediplomski-specijalistiki-studij-kreativne-terapije&catid=47%3Aarhiva&Itemid=847
https://plus.google.com/116152222384599399761/posts/HNAhYYQcY8z
https://www.facebook.com/kreativne.terapije.UAOS/?__mref=message_bubble

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 470 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović