Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

institut

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je 6. i 7. februara 2009. godine 15. naučni skup "Empirijska istraživanja u psihologiji", u organizaciji Instituta za psihologiju i Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta.

Predsednik Programskog odbora bila je dr Dragica Pavlović Babić, a članovi prof. dr Snežana Smederevac, dr Slavica Maksić, prof. dr Nenad Havelka, prof. dr Ivan Ivić, prof. dr Dragan Popadić, doc. dr Goran Knežević, doc. dr Lazar Tenjović i dr Zora Krnjaić. U Organizacionom odboru su bili prof. dr Slobodan Marković, dr Dragica Pavlović Babić, mr Ivana Stepanović i dr Oliver  Tošković.

Prijavljeno je oko 170 učesnika i 108 radova. Broj radova je veći nego prethodnih godina što je, uz visok kvalitet predstavljenih radova, poseban razlog za zadovoljstvo. Pored toga što su prikazani najnoviji empirijski podaci iz raznih oblasti psihologije, predstavljene teme su vezane i za svakodnevna interesovanja.

Skup je otvorila prof. dr Nada Dragović, pomoćnik ministra za nauku, zajedno sa prof. dr Aleksandrom Kostićem, dekanom Filozofskog fakulteta, prof. dr Borom Kuzmanovićem, direktorom Instituta za psihologiju i dr Dragicom Pavlović Babić, predsednikom Programskog odbora. Potom je usledilo uvodno predavanje dr Vasilija Gvozdenovića "Vizuelna pretraga iluzornih kontura". Otvaranju, ali i nastavku skupa, su prisustvovali novinari iz nekoliko beogradskih redakcija.

Ovogodišnja Empirijska istraživanja u psihologiji bila su podeljena u sedam sekcija: Psihologija ličnosti, Socijalna psihologija, Percepcija i psihologija umetnosti, Psihologija rada, Kognitivna psihologija i psiholingvistika, Pedagoška psihologija i Razvojna psihologija. Najveći broj radova je bio u okviru sekcije Psihologija ličnosti.

Na skupu su, takođe, predstavljeni najbolji diplomski radovi u okviru Fondacije Katarina Marić. Prvu nagradu dobio je rad Alenke Čižmanski "Povezanost agresivnog ponašanja kod dece i adolescenata sa sociometrijskim statusom i percepcijom vaspitnih stavova roditelja" sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čiji je mentor bila prof. dr Marija Zotović.

Skup je završen promocijom novog časopisa "Primenjena psihologija" u izdanju Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji su predstavile prof. dr Snežana Smederevac šef odseka za psihologiju i dr Jasmina Kodžopeljić, glavni i odgovorni urednik.

Petnaestim Empirijskim istraživanjima je prisustvovao veliki broj psihologa, studenata, kao i zainteresovanih pojedinaca iz drugih struka. Ostvarena je i značajna saradnja sa autorima iz bivših jugoslovenskih republika (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija), koji su predstavili svoje radove na ovogodišnjem skupu. Među prijavljenim radovima su bili i autori iz Velike Britanije, Holandije, Danske gde su naše kolege bile koautori.

Pauze između sekcija su bile prilika za susret sa kolegama, razmenu utisaka. Neuobičajeno lepo vreme je unelo dodatno raspoloženje među učesnicima, koji su se opredelili za kafu na otvorenom, a blizina Knez Mihailove je posebno radovala goste iz inostranstva koji su imali vremena i za kratku šetnju.

tekst: Olga Marković


Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 163 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović