Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Žarko Trebješanin
REČNIK JUNGOVIH POJMOVA I SIMBOLA

Hesperia.edu, Beograd 2008.

U izdanju Hesperie (Beograd), izašao je monumentalni Rečnik Jungovih pojmova i simbola prof. dr Žarka Trebješanina, sačinjen od 457 odrednica koje su bogato ilustrovane sa preko 600 reprodukcija slika i simbola iz umetnosti, religije i mitologije.

Jungovo delo, mada je prisutno i uvažavano u našoj kulturi, nije dovoljno dobro shvaćeno i adekvatno protumačeno. Neki od Jungovih najznačajnijih pojmova poput arhetipa, libida, individuacije, transcendentne funkcije, Anime, Senke, Persone, Sopstva, principa sinhronije, zakona enantiodromije itd. ili su neshvaćeni ili su pogrešno shvaćeni. Karl Gustav Jung kod nas još uvek važi za opskurnog mislioca i ekscentričnog i spekulativnog psihologa. Ovaj rečnik ima za cilj da unese neophodnu svetlost u izvanredno značajno a nedovoljno razumljivo Jungovo delo i da tako doprinese sređivanju haosa koji postoji u pogledu tumačenja njegovih ideja, teorija i pojmova.

Upoznavanje sa Jungovim delom pokazaće ne samo koliko su mentalno bliski mnogi prostorno udaljeni narodi, nego i to koliko su ljudi širom sveta kao vrsta duhovno i duševno srodni, te da zbilja postoji univerzalna arhetipska osnova nekih temeljnih vrednosti, moralnih načela i ideja, bez obzira na rasu, kulturu i etničku pripadnost.

Najzad, Trebješanin smatra da je posebno važno da se istakne da u Jungovom delu ogroman značaj imaju mnogi drevni mitski simboli, koji mogu da iskažu puno toga što racionalni i jednoznačni pojmovi ne mogu. Rečnik Jungovih pojmova i simbola bi trebalo da reafirmiše značaj simbola i da uputi savremenog čitaoca kako da čita jezik simbola. Bez dobrog poznavanja ovog drevnog univerzalnog jezika - „zaboravljenog jezika duše" - nemoguće je valjano razumeti ne samo Jungovu teoriju, nego ni mitologiju, religiju, bajke, epove, drevnu umetnost, ali i savremenu književnost, arhitekturu, poeziju, likovnu umetnost, pozorište, film, strip itd.

OSOBENOSTI REČNIKA JUNGOVIH POJMOVA I SIMBOLA

  • Rečnik Jungovih pojmova i simbola ima daleko veći broj odrednica (oko 450) nego bilo koji drugi (npr. Leksikon osnovnih jungovskih pojmova iHelmuta Harka ima nešto više od 80, zatim Kritički rečnik jungovske analize, Semjuela, Šotera i Plauta ima blizu 190).
  • Ovaj Rečnik ... uključio je osim pojmova i veći broj simbola, jer smatram da je Jung za svoje ideje, predstave i zamisli o ustrojstvu i delanju psihe, često koristio simbole kao adekvatnije za izražavanje njihove često neuhvatljive suštine. Simbol je konkretna čulna slika nekog spoljašnjeg objekta koja upućuje na nešto što je nevidljivo, unutrašnje, subjektivno. Posebno nesvesni deo psihe prevashodno «govori» slikama i simbolima, a ne jednoznačnim i apstraktnim pojmovima. Čak i neki od temeljnih Jungovih pojmova poput libida, arhetipa, Senke, Persone, Sopstva, itd. nisu strogo naučni pojmovi, već imaju odlike višeznačnih simbola.
  • Rečnik Jungovih pojmova i simbola prožet je i likovno obogaćen sa više od 600 reprodukcija slika i simbola iz sfere umetnosti, religije i mitologije. Likovni izraz nekog simbola (npr. ptice, Donjeg sveta, mandale, Sunca, Meseca, zmaja, kosmičkog drveta itd.) često uspešnije, primerenije i jasnije nego tekst ukazuje na skrivenu predstavu čija se, često protivrečna i polivalentna, priroda opire verbalnom i pojmovnom izražavanju. Likovna dimenzija simbola je izuzetno bitna za njegovo razumevanje, pa je otuda ovde likovni materijal nešto mnogo više od puke ilustracije, dodatka, ukrasa. Reprodukcije likovnih dela su sastavni, intregralni deo knjige neophodni za potpunije razumevanje bogatstva značenja višeznačnih Jungovih pojmova i simbola.
  • Hronologija života i rada K. G. Junga, dodatak koji olakšava razuumevanje nekih njegovih gledišta, teorija i ideja.

NAMENA REČNIKA

  • Karl Gustav Jung kod nas je cenjen ali važi za opskurnog mislioca i psihologa. Neki od Jungovih najznačajnijih pojmova poput arhetipa, libida, individuacije, transcendentne funkcije, principa sinhronije, zakona enantiodromije itd. su neadekvatno shvaćeni. Ovaj rečnik ima za cilj da unese više svetlosti u izvanredno značajno a nedovoljno razumljivo Jungovo delo i da tako doprinese sređivanju haosa koji postoji u pogledu tumačenja njegovih ideja, teorija i pojmova. On je namenjen kako stručnjacima, studentima psihologije, humanističkih nauka, tako i radoznalim, obrazovanim laicima u analitičkoj psihologiji.
  • Mnogi Jungovi čak ključni pojmovi ne samo da nisu shvaćeni, već su često pogrešno shvaćeni, što je mnogo gore. Ovaj Rečnik bi trebalo da doprinese oslobađanju od stereotipa koji vladaju u pogledu ideja, zamisli i pojmova K. G. Junga, kao i rušenju predrasuda o njegovom delu („mistično", „hermetično", „čisto spekulativno", „rasističko", „biologističko" itd.)
  • Rečnik Jungovih pojmova i simbola bi trebalo i da reafirmiše značaj simbola i da uputi savremenog čitaoca kako da čita jezik simbola. Bez dobrog poznavanja ovog drevnog univerzalnog jezika - „zaboravljenog jezika duše" - nemoguće je valjano razumeti ne samo Jungovu teoriju, nego ni mitologiju, religiju, bajke, epove, drevnu umetnost, ali i savremenu književnost, arhitekturu,poeziju, likovnu umetnost, pozorište, film, strip itd.
  • U odrednicama Rečnika, čitalac će često naći raznovrsne, poznate i manje poznate citate iz Jungovog dela, sa navođenjem naslova, godine, strane. Namera mi je bila da zainteresujem čitaoca da uzme u ruke izvorna dela K.G. J. Dakle osnovna namena Recnika ... je da pomogne čitaocu da se orijentiše u analitičkoj psihologiji, ali ne da zameni čitanje izvornih dela.

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 255 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović