Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Na prelepoj Letnjoj pozornici na Paliću, 27. maja 2009. godine, otvoren je 57. Naučno-stručni skup psihologa. Prisustvovale su brojne kolege, ali i predstavnici lokalne samouprave i medija. Deca iz PU "Naša radost" izvezala su program koji je upotpunio ovu svečanost. Uručene su i nagrade i priznanja ovogodišnjim dobitnicima.sabor-2009-g

Skup je otvorio predsednik Društva psihologa Srbije, Prvoslav S. Plavšić, rekavši:
Poštovani gosti, drage koleginice i kolege. Verujem da ne moram da vam govorim o značaju ovog skupa - jer vi ste već došli znajući za tu bitnu činjenicu, niti da naglašavam da mi je pripala velika čast da vas pozdravim na samom početku njegovog rada.

Društvo psihologa Srbije spada među najstarije i najuspešnije strukovne organizacije u našoj zemlji već više od pola veka, o čemu svedoče njegove brojne aktivnosti, sekcije, podružnice, seminari, izdavaštvo, novine i časopis, internet sajt... i mnogi drugi oblici stručnog i društvenog rada i kolegijalnog okupljanja. Od prošle godine svi članovi Društva su istovremeno i članovi Evropske asocijacije psihologa, pozvani da prate i učestvuju u njenim akcijama i skupovima.

Naši najstariji psiholozi školovani su nekada u inostranstvu da bi se vraćali i u svojoj zemlji pokretali fakultete, katedre i odeljenja, učili druge, uključivali se u svetske tokove psihološke nauke i ostavljali bibliografske i druge tragove o tome. Danas se mladi psiholozi obrazuju u nekoliko fakultetskih centara u Srbiji, koji se međusobno razlikuju i obogaćuju klasična i nova usmerenja u razvoju struke.

Sabor psihologa Srbije na Paliću je već 57. po redu Naučno-stručni skup, u suštini naš godišnji kongres koji se održava zahvaljujući vašim brojnim radovima, istraživanjima, knjigama i uspesima uopšte. Svake godine 300 do 400 psihologa dolaze da predstave svoje radove, da se vide, razmene iskustva, osveže sećanja, ali i provedu nekoliko prijatnih dana zajedno. Kao po nekom simboličkom redosledu, prošle godine smo bili na najvišoj tačci Srbije, na Kopaoniku, a ove godine smo na njenom severu, na jezeru koji je geografski jedna od najnižih tačaka. Videćemo gde ćemo se naći sledeće godine - i zato pozivam koleginice i kolege iz drugih krajeva da se što pre jave kao organizatori narednog skupa - kao što je to uradila ekipa na čelu sa Dijanom Kopunović, okupljajući nas ove godine baš u Subotici.

Psihologija i psiholozi u Srbiji nisu u poslednje vreme u zavidnom položaju i zato Društvo psihologa čini što je u njegovoj moći da stanje popravi. Mi ne samo da delimo sudbinu naših naroda i građana, nego smo po prirodi struke i njene etike dužni da im pomognemo, da olakšamo razvoj svakog pojedinca i njegovo uključivanje u život i društvo. Nekadašnja široka institucionalna podrška u tome kao da jenjava, naša briga je evidentna ali mogućnosti nisu saobrazne potrebama i zadatku. Zato nastojimo da održavamo i podižemo stručni i naučni nivo našeg rada ali i da ojačamo svoju kompetitivnost, pa i konkurentnost, samostalnost i prodornost.

Sabor je snažna potvrda i potpora takvoj orijentaciji. On je danas već prava institucija sa referentnim statusom (od skora i sa akreditacijom u prosveti), mesto najveće koncentracije, recimo tako, "psihološke pameti i savesti", skup uvek bolji jedan od drugog, sve mlađi - iako zalazi u zrele godine.

Smatrajmo ovaj Sabor otvorenim.

Osećajmo se prijatno - kao među svojima, i vedro - kao da je Proleće.

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 466 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović