Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

prvoslav-s-plavsicOve godine na Paliću kiša nas je i pratila i obilazila, pa od jednog dana pravila tri. Izvirivali smo ispod streha Male gostione a radili i družili se u međuvremenu. Osećali smo se sve vreme dobro, a često i korisno jer smo razmatrali teme sa kojima živimo, a znamo da situacija zaslužuje promišljanje i promene.
Bilo je Sabora gde je centralna tema bila značajna ali nas nije zaokupljala kao ova: PSIHOLOGIJA U SRBIJI - VIZIJA I REALNOST. Ovde je redosled bitan ali nestalan, jer mogli smo da pođemo od onoga što tišti psihologe, jer bez vizije nema ni razvoja, a stvarnosno treba da bude i jedno i drugo.

Od prvih plenarnih tema i okruglih stolova, preko sekcija i simpozijuma do promocija sve brojnijih i zanimljivijih knjiga iz psihologije i srodnih oblasti, Sabor se odvijao u znaku motivisanog i znalačkog učešća kolega iz svih delatnosti i grana psihologije. Očigledno su mnogi problemi zajednički a Društvo psihologa ključna organizacija našeg povezivanja i nastojanja da idemo dalje. To je potvrđeno već na početku kroz dodelu priznanja i nagrada - dobitnicima još jednom čestitamo - a nastavilo se plenarnom raspravom na centralnu temu, uz učešće nekoliko generacija naših uglednih stručnjaka. Psihologija u Srbiji je prešla dug, ne lak ali uspešan put, i sada je na novomilenijumskoj prekretnici savremenosti i afirmacije.

Ranije naglašena institucionalna podrška psihologiji i psiholozima nije više takva, niti je očekivana, pa je jasno da moramo više sami da brinemo i o psihologiji i o psiholozima. To ne znači da potrebe za našim angažmanom u društvu nisu vidne, ali moguće učinke moramo sada predstavljati u novom ključu, na nov način, u novoj tranzicionoj situaciji, koja pogađa čitave slojeve populacije. To je pokazao i okrugli sto o ekonomskoj krizi, stresu i mentalnom zdravlju, koje ostaje i naša prevashodna briga. Zato smo razmatrali i odnos psihologije i medija a vrlo razložno i tok još 2006. godine započetog puta ka regulativi i verovatnom prenosu dela državnih ovlašćenja na buduću Psihološku komoru, kao što je to slučaj npr. u zdravstvu.

Sabor se bavio i psihologijom ličnosti, porodicom, kvalitetom života, profesionalnom orijentacijom, inkluzivnim društvom, tzv. humanim resursima, kliničkom psihologijom, savetovanjem, adolescencijom, vaspitanjem i obrazovanjem ali i edukacijom psihologa ovde i u Evropi... Jedino nismo stigli da odemo na izlet, čak ni do najbližih „salaša na severu Bačke", što ne preskačemo nego odlažemo za sledeću priliku.

Radilo se paralelno na četiri mesta, Programski odbor je odlično strukturisao to, ali tek kada se ponovo prelista Knjiga rezimea od 200 strana, može se steći kompletan utisak šta sve rade psiholozi u Srbiji i kako su to predstavili na Paliću.

Može se, stoga, reći da struke i skrupula ima u nas ali da se za pravi posao, status i poziciju treba još više i na svakom mestu boriti. Ako bude sloge i pameti u tome ćemo i uspeti!

Paliću doviđenja, tamburašima svaka čast, prijateljima puno sreće!

Prvoslav S. PLAVŠIĆ

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 536 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović