Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Vikend za nama obeležio je naučni skup na temu: ''Kosovo i Metohija u civilizacijskim tokovima'' koji je održan u Kosovskoj Mitrovici na Filozofskom fakultetu od 8. do 11. oktobra.

Skup je obeležilo više od 40 panela, multidisciplinarni pristup temi (istorijski, pedagoški, pravni, sociološki, psihološki i drugi pristupi) učesnici iz sedamnaest zemalja. Skup je otvoren pozdravnim rečima Dekana, članova SANU, vladike kosovsko-metohijskog, g-dina Artemija i predstavnika Vlade.

Drugog dana skupa, 9. oktobra u poslepodnevnim sesijama učestvovali su predstavnici katedre za psihologiju zajedno sa gostima.

Tema prvog panela na psihologiji je bila: Vreme strahova i samopotvrđivanje. Uvodnu reč imala je prof.dr. Danka Radulović. Zatim su usledili predavači: prof. dr. Petar Kostić sa temom: Merenje etničkih stavova MTMM metodologijom, vanredni profesor Dimitrijević Bojana i saradnici sa temom: Psihološke karakteristike žena u izbeglištvu, doc. dr. Todorović Milorad sa temom: Agonija izbeglištva: Prorada nostalgije, doktor medicinskih nauka Nikolić Gordana i saradnici sa temom: Principi psihosocijalne pomoći raseljenim i izbeglim licima i prof. dr. Radulović Danka sa temom: Samopotvrđivanje antiheroja u uslovima rata, krize i društvenih promena na prostoru Kosova i Metohije.

Tema drugog panela je bila: Samopouzdanje i traumatska iskustva u detinjstvu i mladosti. Učestvovali su sledeći predavači: prof. dr. Išpanović- Radojković Veronika sa temom: Psihološki oporavak nakon traumatskih iskustava u detinjstvu; doc. dr. Krstić Miroslav i saradnici sa temom: Emocionalna labilnost - stabilnost adolescenata sa Kosova i Metohije 10 godina posle Nato bombardovanja i izbeglištva; mr. Stanojević Dragana sa temom: Subjektivna dobrobit mladih srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji; mr. Minić Jelena i mr. Ranđelović Dušan sa temom: Osećaj koherentnosti, samopoštovanje i proaktivno prevladavanje srednjoškolaca u uslovima društvene krize na Kosovu i Metohiju. Drugi panel je završen kraćim prikazom knjige dr. Krstić Miroslava.

Umesto zaključka citiraću deo referata doc. dr. Todorović Milorada: ''Izbeglištvo nije patologija, niti je rasadnik patologije'', jer su paneli pokazali da kriza ne mora neminovno biti uzrok poremećaja, već i šansa za napredak.


Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 617 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović