Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Drugi po redu u 2010.g. sastanak Društva psihologa Srbije - Podružnice Zapadnobačkog okruga održan je 29. aprila u Domu učenika srednjih škola u Somboru. Sastanak je održan ljubaznošću uprave i domaćina, psihologa Izabele Rašković, u lepom i tehnički opremljenom prostoru Doma učenika srednjih škola u Somboru. Prisustvovalo je dvadeset psihologa Zapadnobačkog okruga iz oblasti školstva, zdravstvene delatnosti, socijalne zaštite i izvršenja krivičnih sankcija.


Temu „sindrom sagorevanja" (burnout) obradila je i prikazala Ljiljana Knežević, psiholog Kazneno-popravnog zavoda u Somboru. Sindrom sagorevanja preti  ljudima različitih zanimanja kojima je zajedničko da se posao obavlja u interpersonalnoj komunikaciji sa klijentima. Stepen „opterećenosti" emotivnom razmenom povećava rizik tako da tzv. pomagačke struke (profesionalci koji pružaju medicinsku, psiho-socijalnu pomoć i podršku) čine posebno ranjivu grupu. Znaci sindroma mogu se kretati od blažih smetnji na telesnom, emotivnom, kognitivnom i ponašajnom planu do ozbiljnih poremećaja sa klinički signifikantnom slikom kada oporavak zahteva pomoć sa strane i/ili promenu radnog okruženja.

Učesnici skupa su pored teorijskog odredjenja pojma i upoznavanja sa znacima, razvojnim fazama i faktorima značajnim za pojavu sindroma sagorevanja, dobili i mogućnost da kroz ličnu aktivnost povećaju uvid u unutrašnje izvore samopomoći sa ciljem razvijanja konstruktivnog suočavanja sa znacima „sagorevanja".

08.05.2010.g.

Ljiljana Knežević, psiholog
Kazneno-popravni zavod u Somboru

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 556 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović