Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Opis uređaja: Reakciometar za merenje kompleksnih reakcija ili RMKR-103, predviđen je za ispitivanje kompleksnih psiho-motornih sposobnosti ispitanika koje dolaze do izražaja pri obavljanju različitih poslova i radnih zadataka. U tehničkom pogledu sastoji se od centralne jedinice sa kojom su povezani tasteri za ruke i pedale za noge. Testiranje se vrši pomoću dva testa - A i B, gašenjem lampica istovremenim pritiskom na odgovarajuće tastere.

RMKR-103Oba testa sastoje se od po 35 zadataka različite složenosti. Uređaj se preko USB kabla povezuje sa kompjuterom i omogućava iščitavanje podataka u sekundama i milisekundama iz reakciometra, pomoću merne liste, kao i statističku obradu u realnom vremenu, crtanje grafika, štampanje i arhiviranje u sopstvenoj tabeli ili u programu EXCEL.  Aparat beleži: naziv testa, redni broj zadatka, vreme rešavanja svakog zadatka izraženo u milisekundama, vreme pogrešne reakcije u zadacima sa označenom greškom, ukupno vreme trajanja testa i broj tačnih i broj netačnih odgovora.

Rezultati probne upotrebe u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika na Železnici  Srbije, pokazuju nekoliko dobrih strana instrumenta. Tako, pouzdanost instrumenta je izuzetno visoka, kako po delovima (A deo α=0.85, B deo α=0.9) tako i za instrument u celini (α=0.95). Takođe, instrument pokazuje dobru diskriminativnost, odnosno pokazuje osetljivost na individualne razlike u brzini reagovanja, te distribucije odgovora, kako na pojedinačnim subtestovima, tako i na testu u celini, koje ne odstupaju od normalne distribucije.

Praktična primena: Ovaj aparat konstruisan je po uzoru na Bonnardel-ov instrument RCB. Može se koristiti u laboratorijama za eksperimentalnu psihologiju, u praktičnoj nastavi prilikom praktičnih radova studenata, u industrijkoj primeni prilikom odabiranja ljudi za radna mesta koja zahtevaju stalnu pažnju i za radna mesta upravljanja dizalicama i mašinama. Aparat je posebno pogodan za testiranje vozača profesionalaca svih kategorija.

RMKR-103-aAtest: Institut za psihologiju Filozofskog Fakulteta u Beogradu odobrio je upotrebu test-aparat Reakciometar za merenje kompleksnih reakcija RMKR-103.

Konstruktor: Dragan Stojanović, dipl. ing. elektronike

Prodaja i distribucija: Centar za primenjenu psihologiju, Društva psihologa Srbije


Kontakt:
011/3232961, 3035131, ul. Đušina 7 Beograd, dpscpp@sezampro.rs

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 637 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović