Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

U Ministarstvu prosvete i nauke je u toku izrada predloga novih Pravilnika o programu  rada stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama. Društvo psihologa Srbije delegiralo je koleginicu Marinu Pavlović u Radnu grupu Ministarstva koja treba da uobliči konačnu formu ovih dokumenata.

S obzirom da je Ministarstvo odredilo ekstremno kratak rok za završetak Predloga Pravilnika o programu rada stručnih saradnika u osnovnoj školi i Pravilnika o programu rada stručnih saradnika u srednjoj školi (pogledajte tekst Pravilnika prateći link), ovom prilikom pozivamo koleginice i kolege iz obrazovanja da što hitnije daju svoje predloge i sugestije za izmenu ovih  Pravilnika,  kako bi se na njima intervenisalo na najbolji način, kao i predloge za izmenu postojećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Predloge možete slati do 15.04.2011. godine putem E-mail adrese marpav@sbb.rs (Subject: javna rasprava-obrazovanje).

Ministarstvo prosvete i nauke  je u martu ove godine  formiralo Radnu grupu za izradu novog Pravilnika o programu  rada stručnih saradnika u školama. Tim povodom ministar prosvete dr Žarko Obradović uputio je dopis predsedniku Društva psihologa Srbije sa zahtevom da se delegira predstavnik Društva u ovu Radnu grupu ( ovaj dopis upućen je još u januaru 2010. godine). Na predlog predsednika Društva, a po odluci Izvršnog odbora Društvo psihologa Srbije predstavljaće Marina Pavlović, diplomirani psiholog, stručni saradnik iz OŠ „Tanasko Rajić" u Čačaku.

Svi znamo sa kakvim problemima se susreću koleginice i kolege  u školama zbog neusklađenih, nedorečenih i nepreciznih zakonskih i podzakonskih akata koja se tiču rada psihologa. Često se dešava da obim i vrsta poslova koje će psiholog obavljati u školi zavise od toga kako direktor tumači Zakon! Zato je od ogromnog značaja za status psihologa u školama da nov Pravilnik o programu rada psihologa bude što kvalitetnije urađen.

U ovom trenutku jedino što je sigurno je da će Pravilnik obuhvatiti rad psihologa, pedagoga i bibliotekara u osnovnim i srednjim školama i da mora biti završen do kraja ovog meseca! Sve ostalo je još uvek otvoreno: da li spojiti rad psihologa u osnovnoj i srednjoj školi u jedan Pravilnik,  zadržati, a unaprediti stare oblasti rada ili definisati nove, odvojiti rad psihologa i rad pedagoga...?

Po završetku javne, stručne rasprave, na osnovu predloga i sugestija iznetih u njoj, biće formulisan PREDLOG PROGRAMA RADA PSIHOLOGA U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI, kao i predlozi za izmenu postojećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i druge podzakonske regulative.

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 232 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović