Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

U Srednjoj ekonomskoj školi, 17.5.2011.god., psiholozi su održali veoma uspešan radni sastanak.Centralna tema sastanka je bila inkluzija u obrazovanju, koju je predstavila Stamenka Sudar, psiholog SEŠ i lokalna koordinatorka za inkluziju. Kada je reč o ovoj, veoma aktuelnoj temi, predstavljeni su planirani i do sada realizovani koraci na nacionalnom i lokalnom nivou, koji obuhvataju obuke nastavnog kadra, kroz učešće u projektima i edukacije za IO timove svih OŠ /stručne saradnike SŠ/ direktore.

Ove edukacije uključuju upoznavanje timova sa strategijama, odnosno, postupcima prilagođavanja nastave u radu sa učenicima sa smetnjama u razvoju, kao  i sa darovitim učenicima, izrađivanje pedagoškog profila i IOP-a, zakonskim okvirima za utvrđivanje prava na IOP, planiranje i pisanje projekata, sve sa ciljem postizanja kvalitetne nastave u inkluzivnom odeljenju. Kroz praktične primere i iskustva u svom radu, psiholozi su razvili veoma plodnu i zanimljivu diskusiju. Posebna pažnja je bila posvećena karakteristikama darovitih učenika i strategijama nastave sa njima.

Psiholog, Mia Marić, prezentovala je veoma zanimljivu temu - o autizmu. Bilo je reči o razvoju autizma, istraživanjima, inteligenciji osoba sa autizmom, mogućnostima učenja, izuzetnom značaju obrazovanja i uključivanja u socijalnu grupu, autizmu i inkluziji. Najnovije procene ukazuju da se učestalost autizma kreće od 1-2 slučaja na 1000 dece. U našoj zemlji postoji oko 2000 osoba sa autizmom, od toga oko 800 dece.

Psiholozi su deo sastanka posvetili predstojećem naučno-stručnom skupu, Saboru psihologa, koji se ove godine održava od 1-4.juna, u Sokobanji, kao i planovima za dalje - tematskim emisijama na TV Sreće!

Saša Stojšić

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 283 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović