Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Održan 59. Sabor psihologa Srbije u Soko Banji
MANIFESTACIJA MLADOSTI I ENTUZIJAZMA

Vesna S. Disić, Petar Mitić

U soko Banji, u hotelu „Zdravljak", od 1. do 4. juna održan je ovogodišnji 59. po redu; Sabor psihologa Srbije, na kome se, p rečima organizatora okupilo oko 300 psihologa iz zemlje i inostranstva. Ono što raduje, a što je bilo vrlo primetno na ovom Skupu, je prisustvo velikog broja mladih psihologa i studenata psihologije, kako među posetiocima tako i među izlagačima radova, što možda ukazuje na to da mlade kolege i koleginice Sabor doživljavaju ne samo kao naučno-stručni skup već i kao praznik psihologa.

Komentar
U AGONIJI ILI SVI PROTIV SVIH

Milan Todorović

Izgleda da je srpski Homo Politicus ušao i u Društvo psihologa i zatvorio vrata za sobom, ključ bacio kroz prozor, a onda zatvorio i prozor, ali spolja. Kakav đavo, u kakvo vreme, među kakvim ljudima.
Podgrevalo se valjano i pre „Skupštine", na „Skupštini" se zapržilo, a sada i dalje „miriše" i niko ne zna kada će rerna da se ohladi, niti koga briga. Ko može da dolije - dolije, ko baci još neki vrući krompir - dobro dobacio, ko ugasi svetlo - dobro ugasio.

Intervju sa prof. dr Draganom Popadićem
NASILJE U ŠKOLAMA PLANETARNI PROBLEM

pripremio Branislav Strahinić

Jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade „Dr Borislav Stevanović" je i profesor dr Dragan Popadić za knjigu „Nasilje u školama". Profesor Popadić, po oceni Žirija, ravnopravno delu ovu značajnu nagradu za doprinos unapređenju psihološke prakse sa prof. dr Snežanom Smederevac, prof. dr Dušankom Mitrović i mr Petrom Čolovićem, autorima dela „Velikih pet plus dva". Prema obrazloženju Žirija, monografija kolege Popadića je „široka i ozbiljna studija društveno važnog problema koji danas zaokuplja mnoge u traganju za rešavanjem i sprečavanjem raznih vrsta nasilja u školama...".

REKLI SU O SABORU
Vesna S. Disić

Aleksandar Baucal, predsednik DPS: Naučno-stručni skup psihologa Srbije 2011. ove godine imao je bogat i raznovrstan program. Prezentacije učesnika su se odvijale u 5 sala i odnosile su se na raznovrsne teme - profesionalne, praktične i naučne. Bila su tri izuzetna plenarna predavanja. Profesor Biro je na inspirativna način analizirao položaj psihologa i psihologije u društvu i otvorio važna pitanja koja se tiču dalje razvoja i psihologije kao struke, i studija psihologije u Srbiji.

Na 59. Saboru psihologa Srbije uručeno
DVOSTRUKO PRIZNANJE VIŠNJI HELAJZEN

Branislav Strahinić

Dobitnica nagrade „Živorad Žiža Vasić" za popularizaciju psihologije i društvenog priznanja „Ljubomir Ljuba Stojić" Višnja Helajzen, dugogodišnji član DPS i predsednica Izvršnog odbora u prethodnom sazivu, neposredno posle svečanog uručenja nagrada izjavila je: Počastvovana sam i srećna zbog ovih nagrada, premda nisam očekivala ovo dvostruko priznanje za svoj rad u Društvu psihologa Srbije, i šire, u okviru struke kojoj sam se posvećivala u svom radnom i profesionalnom razvoju.

Na III sednici IO DPS predložena tema sledećeg Sabora
SNEŽANA SMEDEREVAC - PREDSEDNICA PROGRAMSKOG ODBORA

Branislav Strahinić

U okviru ovogodišnjeg Sabora psihologa Srbije u Soko Banji, 3.6.2011. godine održana je III sednica IO DPS. Sednici su, pored predsednice IO Branke Tišme i osam članova IO prisustvovali i predsednik DPS Aleksandar Baucal i direktor CPP-a Duško Babić. Tema ove kratke sednice bila je organizacija sledećeg, jubilarnog 60. Sabora psihologa. Još ranije se govorilo o tome da programski i organizacioni odbori imaju malo vremena i da bi bilo poželjno Sabor organizovati što ranije, ali ovo je prvi put da se ova ideja sprovede u delo.

Sastanak Podružnice psihologa zapadnobačkog okruga
ŠKOLA ZA SVAKO DETE

Saša Stojšić

U Srednjoj ekonomskoj školi, 17.5.2011. godine, psiholozi Podružnice zapadnobačkog okruga održali su veoma uspešan radni sastanak. Centralna tema sastanka bila je inkluzija u obrazovanju, koju je predstavila Stamenka Sudar, psiholog SEŠ i lokalna koordinatorka za inkluziju. Psiholog Mia Marić prezentovala je veoma zanimljivu temu o autizmu. Bilo je reči o razvoju autizma, istraživanjima, inteligenciji osoba sa autizmom, mogućnostima učenja, izuzetnom značaju obrazovanja i uključivanja u socijalnu grupu, autizmu i inkluziji.

Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA

Vladimir Nešić

Prepoznavanje lica istaknutih psihologa ne može da zameni znanje o njihovom značaju za razvoj psihologije kao struke, ali može da dopuni i učvrsti uverenje o njihovoj vrednosti i originalnosti. Oni, uostalom, i zaslužuju da znamo kako izgledaju ili su izgledali. To je, istovremeno, i deo opšte psihološke kulture i znanja. Ali, da upoznavanje lica istaknutih psihologa ne bi bilo shvaćeno kao dodatni teret psiholozima koji imaju druge važne poslove vezane za status i ugled profesije, ograničićemo prezentovanje odabranih fotografija (ponekad samo crteža) na samo četiri lika u jednom broju.

Anketa
NAJVIŠA OCENA PLENARNIM PREDAVANJIMA

Redakcija Psiholoških novina je, na ovogodišnjem Saboru, pripremila i sprovela anketu među prisutnim psiholozima. Upitnik sa devet stavki, koji je podeljen svim kolegama i koleginicima na završnoj večeri. odnosio se na raspored programskih aktivnosti, kvalitet predstavljenih radova i na izbor mesta i hotela. Ispitanici su, na skali od 1 do 5, ocenjivali u kojoj meri su zadovoljni svim aspektima Sabora. Na anketu je odgovorio svega 49 psihologa.

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 268 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović