Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

 

  • Drugo izdanje proširene verzije TESTA ZRELOSTI ZA ŠKOLU + (2011.), autora Zdenke Novović, Mikloša Biroa, Aleksandra Baucala i Snežane Tovilović. Test je sada dopunjen težim zadacima, čime je ujedno postao upotrebljiv i za potrebe razvrstavanja u razrede i za praćenje talentovane dece. Podsećamo da su osnovni razlozi konstruisanja i standardizovanja testa TZŠ bili pomeranje polaska u prvi razred na 6 godina i uvođenje nove ideologije u obrazovni sistem - inkluzivnog obrazovanja. Samim tim novi test je morao imati ulogu praćenja razvoja.

  • Drugo dopunjeno i modifikovano izdanje TESTA PROFESIONALNIH OPREDELJENJA - 3 (2011.), autora Petra Kostića, Aleksandre Vlajić i Dušana Ranđelovića. Novine u odnosu na prvo izdanje su da test sada sadrži 13 zanimanja (nova dodata dimenzija je menadžersko zanimanje, odnosno preduzinačko, upravljačko) i da sve skale svih zanimanja umesto po 14 stavki sada sadrže po 18, osim stavki sportskog i upravljačkog zanimanja koje sadrže po 19 stavki.

  • Test VELIKIH PET PLUS DVA (2010.), autora Snežane Smederevac, Dušanke Mitrović i Petra Čolović. Upitnik VP+2 nastao je kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja strukture opisa ličnosti u srpskom jeziku. Struktura instrumenta omogućuje procenu ličnosti u različitim oblastima primenjene psihologije: organizacijska psihologija (npr. profesionalna selekcija), klinička psihologija, forenzička psihologije, psihoterapija, zdravstvena psihologija itd. Instrument nije dijagnostički ali može biti koristan za sticanje uvida u bazične osobine koje mogu oblikovati psihopatološke reakcije. Upitnik se može koristiti i na početku psihoterapijskog rada, za utvrđivanje smera psihoterapijskih intervencija ili odabir psihoterapijskog pristupa.

  • REAKCIOMETAR ZA MERENJE KOMPLEKSNIH REAKCIJA (RMKR-103), konstruktora ing. Dragan Stojanović, predviđen je za ispitivanje kompleksnih psiho-motornih sposobnosti ispitanika. Testiranje se vrši pomoću dva testa - A i B, gašenjem lampica istovremenim pritiskom na odgovarajuće tastere. Aparat je konstruisan po uzoru na Bonnardel-ov instrument RCB. Može se koristiti u laboratorijama za eksperimentalnu psihologiju, u praktičnoj nastavi prilikom praktičnih radova studenata, u industrijkoj primeni prilikom selekcije kandidata. Aparat je posebno pogodan za testiranje vozača profesionalaca svih kategorija.

 

 


u štampi

prirucnik-RMKRPRIRUČNIK ZA MERENJE SLOŽENIH IZBORNIH REAKCIJA autora prof. dr Staniše Miloševića.

Osnovna svrha ovog priručnika za novi instrument RMKR 1O3 je da pruži najosnovnija i najvažnija znanja o psihomotornim sposobnostima za složene izborne reakcije. Ove složene izborne reakcije su ispitivane i otkrivene pre skoro sto godina pri proučavanju veština za upravljanje vozilima. Još u početku se pokazalo da u baterijama psihomotornih, senzornih i mentalnih testova, testovi za kompleksne izborne reakcije, koje su faktorski veoma homogene, dobro diferenciraju individualne razlike u raznim veštinama. Osim toga, ti psihomotorni testovi složenih izbornih reakcija su pokazali najbolje prognostičke vrednosti u velikim i složenim baterijama testova, posebno za vozače.

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 130 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović