Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

 

Rok za prijavljivanje radova za 60. Sabor ističe 1.3.2012. godine
OČEKUJE SE VEĆI BROJ RADOVA
Vesna. S. Disić

O odluci da krajnji rok za prijavu rezimea radova za ovogodišnji 60. Sabor psihologa Srbije, koji će se održati u Beogradu od 30. maja do 2. juna ove godine, bude 1. mart 2012. godine, psihološka javnost je obaveštena, još u novembru prošle godine preko sajta DPS. S obzirom na višegodišnju praksu da krajnji rok za prijavljivanje radova bude na mesec i po dana pre početka Sabora, dakle, prva polovina aprila, kao i na stvorenu naviku psihologa da svoja istraživanja i slanja radova prilagođavaju ovom terminu, stiče se utisak, na osnovu reakcija nekih kolega, da će možda ovakvo pomeranje roka uticati na broj i kvalitet prijavljenih radova.


Komentar

INTERAKCIJA NAUKE I ISKUSTVA
Slavko Milojković

Obrazac interakcijskog odnosa nauke i iskustva sastoji se u sledećem: nauka i njena dostignuća postaju deo svakodnevnog iskustva, a to iskustvo postaje osnov za dalji razvoj nauke.
U današnje vreme taj odnos je gotovo očigledan, jer naučna i tehnološka dostignuća gotovo istovremeno nalaze svoju primenu u praksi i postaju deo svakodnevnog iskustva. Ta novostečena iskustva ubrzano menjaju oblike ljudskog ponašanja ali i načine sticanja znanja, što dovodi do novih naučnih i tehnoloških dostignuća.


PROFESIONALNA ORIJENTACIJA U BEOGRADU
Višnja Helajzen

Sve beogradske osnovne i srednje škole u toku novembra i decembra prošle godine, bile su obuhvaćene organizovanim seminarom na temu „Profesionalno usmeravanje učenika“ a izveli su ga autori ovog programa Višnja Helajzen i Mirjana Gmizović, diplomirani psiholozi, stručnjaci za oblast profesionalne orijentacije.
Ciljevi ovog edukativnog programa su podrazumevali podizanje kompetencija stručnih saradnika psihologa i pedagoga za rad u oblasti profesionalne orijentacije mladih.


Psihološka istraživanja – časopis nacionalnog značaja

IZLAZI DVA PUTA GODIŠNJE
Redakcija časopisa

Krajem protekle godine Ministarstvo za prosvetu i nauku je objavilo konačnu listu kategorisanih naučnih časopisa za 2011. godinu. U toj listi časopis „Psihološka istraživanja“ je dobio kategoriju M52, što znači da je ocenjen kao časopis nacionalnog značaja.
Redakciju i Savet časopisa „Psihološka istraživanja“ čine ugledni istraživači, sa glavnim urednikom profesorom Borom Kuzmanovićem a izdaje ga Institut za psihologiju. Reč je o obnovljenoj publikaciji koja se prvi put pojavila 1976. godine i od tada je izlazila u različitim formama (kao zbornik, skup monografskih studija, časopis) i upravo kada se ustalila kao časopis (2002-2004), sticajem raznih okolnosti prestala je da izlazi.


Utisci učesnika prošlogodišnjeg Sabora

VELIKO INTERESOVANJE MLADIH
Vesna S. Disić

... Antonio Cano, doktor psihologije iz Španije sa Univerziteta u Malagi, proputovao je pola Evrope da bi se pridružio našim psiholozima u danima kada je nauka bila glavna tema u Sokobanji. „Prijatno se osećam na 59. Saboru psihologa Srbije o čijem postojanju sam slučajno saznao pretražujući internet. Na moju prijavu, Programski odbor je vrlo brzo i pozitivno odgovorio tako da je moje istraživanje „Stres, stilovi podražavanja i uticaj pola na pojavu beznadežnih očekivanja kdo adolescenata“ uvršteno u poster sekciju i naišlo na vrlo dobar odziv publike“.


Sa sajtova
POZITIVNE STRANE INTERNET KOMUNIKACIJE
Vesna S. Disić


U tekstu objavljenom u februarskom izdanju „MONITOR of psychology“ objavljeni su neki rezultati istraživanja komunikacionih stilova adolescenata i tinejdžera u SAD i Australiji.
U tekstu se navode dva oprečna mišljenja. Jedno se može definisati kao stav da je dugočasovno razmanjivanje poruka sa online prijateljima samo promena forme u kojoj se iskazuje adolescentna potreba za „poverenjem i vernošću“ koju npr. zastupa Margarita Azmita sa Univerziteta Kaliformija, dok je donekle različit stav doktora psihologije Šeri Turkl (Massachusetts Institute od Technology) ...


IN MEMORIAM

Slovenka Marjanović (1952-2010)
priredili Jovan Stanucanović i Jolana Šašić

Povodom godišnjice smrti naše drage koleginice želeli smo da na ovaj način, a u njenom omiljenom listu, kažemo nešto o njoj. Slovenka je rođena 11.8.1952. godine u selu Zavidinci kod Babušnice. Završila je gimnaziju u Vlasotincu, a potom upisala i završila Filozofski fakultet u Nišu na grupi za psihologiju.


Psihološki zabavnik

PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA
priprema Vladimir Nešić

U ovom broju „Psiholoških novina“ prikazaćemo prve dame psihologije. One se međusobno razlikuju po nekim osobinama, a slične su po nekim drugim. Njihove biografije su ispisane na njihovim licima, što može olakšati prepoznavanje.

 

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 565 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović