Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Na Saboru psihologa održano je 5 posebnih okruglih stolova koji pokrivaju različite oblasti rada psihologa (zdravstvo, školstvo, organizacija, socijalna zaštita, organi bezbednosti).  Pozvani učesnici, profesori i kolege praktičari, diskutovali su o rezultatima dobijenim u istraživanju Društva psihologa Srbije kao i uopšte o potrebama i problemima u vezi sa upotrebom psiholoških mernih instrumenata u Srbiji danas.


Podsećamo...

 

Društvo psihologa Srbije početkom godine realizovalo je istraživanje sa ciljem da se stekne precizniji uvid u to koje psihološke merne instrumente koriste danas psiholozi u Srbiji. Od posebnog značaja bilo je dobijanje informacija i o tome koji su još instrumenti potrebni kolegama za rad, a u cilju što adekvatnije procene u različitim područjima psihološke prakse

Čitav set pitanja u istraživanju odnosio se na pravila i procedure u realizaciji psihološkog ispitivanja i procene (ko primenjuje testove, kvalitet fizičkih uslova u kojima se obavlja testiranje, informisanje kandidata o svrsi testiranja, ocenjivanje testova, pisanje psihološkog izveštaja, davanje povratne informacije kandidatima o rezultatima procene, način čuvanja i arhiviranja testova).

Istraživanje je pružilo određena saznanja o tome da li su i koji od zahteva odnosno postupaka organizacija ili kolega u suprotnosti sa odredbama Zakona o psihološkoj delatnosti i/ili Kodeksa etike. Učesnici u istraživanju ukazali su i na probleme koji se javljaju prilikom korišćenju psiholoških mernih instrumenata i koje je potrebno rešiti i bolje regulisati.

Prikupljeni podaci trebalo bi da podstaknu i dodatno usmere aktivnosti nadležnih ustanova, izdavača i Društva psihologa Srbije, kako prema unapređivanju kvaliteta domaćih testova, tako i prema traženju prava za korišćenje i standardizaciju kvalitetnih inostranih psiholoških mernih instrumenata. Krajnji cilj udruženih napora bio bi podizanju kvaliteta psihološke prakse u Srbiji.

Na osnovu snimljenog stanja Društvo psihologa Srbije nastaviće i svoje aktivnosti usmerene ka definisanju standarda u različitim oblastima psihologije.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 231 psiholog i to 34 iz oblasti zdravstva, 96 iz oblasti školstva, 42 iz oblasti psihologije rada i organizacije, 40 iz oblasti socijalne zaštite, 8 iz organa bezbednosti (vojska i MUP) i 11 kolega iz drugih oblasti.

Istraživanje su realizovali, u saradnji sa Odborom za etička pitanja DPS-a, Nataša Barišić-Ciganović, Jelena Vukčević, Tamara Džamonja-Ignjatović i Marko Milanović.

 

 

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 444 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović