Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Završen 60. Sabor psihologa Srbije u Beogradu
BOGAT I RAZNOVRSTAN PROGRAM ZA 390 UČESNIKA

Jubilarni naučno-stručni skup psihologa Srbije, koji je održan na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 30. maja do 2. juna, biće upamćen između ostalog i po velikom broju učesnika ali i po bogatom i raznovrsnom programu. Tri plenarna predavanja (prof. dr Rajner Riman „Advances in the behavior genetic study of personality and ability traits", prof. dr Filip Kor „Anxiety and the Behavioural Inhibition System" i prof. dr Ivan Ivić „Čovek kao animal symbolicum: novi uvidi"...

Izveštaj Žirija za dodelu nagrade „Živorad Žiža Vasić“
RAVNOPRAVNO DODELJENA
Predsednica Žirija mr Dijana Kopunović

Žiriju za dodelu nagrade „Živorad Žiža Vasić“ stigla su dva predloga sa obrazloženjem koja se odnose na koleginicu Mirjanu Isić i kolegu Olivera Toškovića. Članovi žirija u sastavu: Dijana Kopunović, predsednica, Milan Kostić, Jelena Vlajković, Vesna Janjević Popović i Branka Bešlić su ga razmotrili ostvarujući kontakt putem interneta.

Svečano otvaranje 60. Sabora psihologa Srbije
MESTO RAZMENE ISKUSTAVA
Vesna S. Disić

Sada je sve bolje organizovano, ali ja se ipak sa nostalgijom sećam „starih“ Sabora i naših kolega: Čede Dragičevića, Ljube Stojića, Bibija Radonjića – istakla je prof. dr Marija Mitić.
Neki od vas znaju da sam do sada odbijao da mi se dodeli ova nagrada, ali ceneći napore i stil rada koje je uvelo novo rukovodstvo strukovne organizacije sad ga sa radošću primam
– rekao je profesor Ivan Ivić primajući Nagradu za životno delo.

Okrugli sto: Prvih 60 godina
SVE ŠTO JE PROŠLO NE TREBA BITI PROŠLOST
Vesna S. Disić

Već na kraju prvog dana Sabora bili smo u prilici da prisustvujemo važnom događaju kakav je bio Okrugli sto pod nazivom „Naučnostručni skup psihologa Srbije: prvih 60 godina“ koji je pripremio Počasni Odbor na čijem čelu je bio kolega Prvoslav Plavšić. Govoreći o motivima i ciljevima koje su imali prethodni Sabori profesor Havelka je istakao: Već na samom početku, iako se tako nisu zvali, Sabori su postali mesto za komunikaciju, što je doprinelo osvešćivanju da treba regulisati profesionalni status...

Sekcija: Socijalna psihologija
FENOMEN UPOTREBE INTERNETA
Vesna S. Disić

Kao i svaki naučni skup i 60. Sabor psihologa pružio nam je mogućnost da vidimo koliko smo dobri u selekciji sadržaja koje treba pratiti, ali su nam ove godine organizatori postavili više nego težak zadatak. Šta pratiti? Da li plenarno predavanje „Anxiety and the Behavioural Inhibition System" Filipa Kora sa East Anglia univerziteta, da li Sekciju psihologija ličnosti 2, voditeljice Kristine Ranđelović ili možda Simpozijum „Odnosi na poslu i usklađivanje porodičnih i poslovnih uloga u Srbiji 2011.“, pod vođstvom Vladimira Hedriha?

Plenarno predavanje
ČOVEK KAO ANIMAL SYMBOLICUM: NOVI UVIDI
Vesna S. Disić

Trećeg dana Sabora psihologa Srbije izuzetno interesovanje izazvalo je predavanje prof. dr Ivana Ivića koji je prisutnima predočio neke nove informacije o gledištima na čovekovu prirodu koje je izneo u svojoj prethodnoj knjizi istovetnog naziva, a za koju priprema novo izdanje sa svežim saznanjima.

Kao ovogodišnji nosilac Nagrade za životno delo u oblasti psihologije profesor Ivić je sa dosta emocija počeo predavanje o svojoj teoriji...

Intervju sa Mirjanom Isić
PSIHOLOZI SU U OBAVEZI DA POPULARIŠU STRUKU
Branislav Strahinić

Ovogodišnja dobitnica nagrade za popularizaciju psihologije „Živorad Žiža Vasić“ je koleginica Mirjana Isić. U obrazloženju Žirija za dodelu nagrade navodi se da je Mirjana Isić svojim marljivim i znalačkim uredničkim radom na izdavanju prvoklasne psihološke literature uradila veoma mnogo na valjanoj popularizaciji savremene psihologije u poslednjoj deceniji. U prošloj 2011. godini sa uredničkim potpisom Mirjana Isić izašao je čitav niz psiholoških udžbenika za srednje škole, psiholoških monografija, kao i udžbenika psihologe za fakultete.

Dobitnik priznanja „Ljubomir Ljuba Stojić“
DOC. DR VLADIMIR HEDRIH
Vesna S. Disić

Jedan od ovogodišnjih dobitnika značajnog Društvenog priznanja „Ljubomir Ljuba Stojić“ za doprinos u radu Društva psihologa Srbije i razvoju psihološke struke je i docent na Filozofskom fakultetu u Nišu dr Vladimir Hedrih. U obrazloženju Komisije, koja je dodelila ovo priznanje Vladimiru Hedrihu se, između ostalog, kaže: „Aktivnosti koje naročito preporučuju Vladimira Hedriha za dobijanje priznanja „Ljubomir Ljuba Stojić“ jesu učestvovanje u programskim i organizacionim odborima različitih naučnostručnih skupova psihologa.

UTISCI SA SABORA
Vesna S. Disić

Aleksandar Baucal, predsednik Društva: Moja osnovna impresija jeste da je ovogodišnji jubilarni skup – Sabor imao veoma bogat program. Poslednjih nekoliko godina sve češće se nađem u situaciji da ima više interesantnih sekcija koje se odvijaju paralelno. Tako je bilo i ove godine. To ukazuje da je program sve bogatiji i da sve više kolega iz akademske zajednice i kolega iz prakse ima šta da saopšti kolegama.

Anketa
NAJVIŠA OCENA TEMAMA OKRUGLIH STOLOVA
Branislav Strahinić

Već tradicionalno svake godine, tokom Sabora psihologa Srbije, „Psihološke novine“ organizuju anketiranje psihologa prisutnih na našem skupu. Kratka anketa, sastavljena od svega 9 ajtema i prostora za komentare, odnosi se na tri važna aspekta: program organizaciju i kvalitet predstavljenih radova. Učesnici, na skali od 1 do 5 ocenjuju karakteristike Sabora, dajući, nadamo se, čitavom Društvu pokazatelje važne za organizacije budućih skupova.

Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA (10)
Priprema: Vladimir Nešić

Ovaj broj „Psiholoških novina“ pripada istaknutim ženama psihoanalize. Njihov doprinos je vrlo značajan, a biografije zanimljive te zaslužuju da budu zastupljene u ovoj rubrici.

Karen Hornaj (1885-1952) rođena je u Ajlbeku kod Hamburga bila je nemačka psihoanalitičarka. Njen otac Bernd, poreklom Danac, bio je pomorski kapetan, dok je njena majka Klotild, dvadeset godina mlađa, bila otvorenijeg duha nego njen suprug.

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 490 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović