Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

a.baucal2Na redovnoj Skupštini Društva psihologa Srbije, koja je održana 30.06.2012. god. na Rudarskom fakultetu u Beogradu, predsednik Društva prof. dr Aleksandar Baucal podneo je ostavku.

U okviru svog izlaganja Predsednik Društva Aleksandar Baucal izneo je da glavne tačke razvoja Društva psihologa Srbije, koje je zastupao na Izbornoj Skupštini, nisu ostvarene u prethodnom periodu. Broj članova DPS nije se značajno povećao, a legitimitet Društvu upravo daju njegovi članovi.

 

U DPS je učlanjeno oko 400 psihologa, što je više od zatečenog stanja. Procenjuje se da je oko 2000 psihologa zaposleno u struci. Tempo povećanja broja članova, samim tim i prepoznavanje i zastupanje različitih interesa organizovanih profesionalnih grupa i pojedinaca nije potpun. DPS treba da se razvija u skladu sa potrebama u vremenu u kojem deluje i nema vremena da se pokrenu samoinicijativno razvojni kapaciteti i postojeći potencijali Društva. Zbog toga je zatražio podršku od strane delegata Skupštine za dve inicijative usmerene ka povećanju broja članova DPS.

Prva je da se do septembra napravi akcioni plan o širenju DPS u saradnji sa predsednicima IO DPS i UO CPP. Ova inicijativa je jednoglasno usvojena od strane delegata Skupštine.

Druga inicijativa je bila promena uredništva „Psiholoških novina“. „Psihološke novine“, jedan od oblika delovanja DPS, imaju zadatak da obaveštavaju članove i javnost o radu Društva i o svim važnim pitanjima iz struke i iz rada psihologa. Imaju važnu ulogu u građenju mreže koja povezuje različite oblike rada Društva i psihološku javnost. Procenjeno je da uređivačkom politikom novina važan komunikacioni kanal sa članovima Društva nije iskorišćen, kao i da „Psihološke novine“ vode svoju politiku i da nisu deo tima. Uredništvo „Psiholoških novina“ treba da bude proaktivnije i treba da učestvuje u realizaciji osnovne politike Društva, a ne da budu poligon sukobljavanja različitih mišljenja. Novine treba da su objektivne, nezavisne, samostalne, ali ne i izdvojene od celine čiji su deo.

Nakon izjašnjavanja delegata Skupštine, Predsednik Društva je konstatovao da nije dobio podršku za ovu inicijativu (9 delegata je glasalo za, 7 delegata je bilo uzdržano i 6 delegata je bilo protiv ove inicijative), koja je važan deo razvoja Društva u celini i podneo je ostavku. Naglasio je da je njegova ostavka čin, kojim želi da pokrene i ubrza procese razvoja Društva. Sa Društvom će sarađivati kao i do sada.

Prof. dr Aleksandar Baucal će prema Statutu DPS funkciju Predsednika obavljati do naredne Skupštine.


Branka Tišma
Predsednik IO DPS

 

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 140 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović