Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Porast nasilja je globalni fenomen koji nije mimoišao ni našu sredinu. Jedan od vidova nasilja je i vršnjačko nasilje – nasilje među decom i mladima. Vršnjačko nasilje odlikuje relativna trajnost (traje duže vreme), postojanje namere da se nekom nanese povreda i neravnomernost snaga (uvek je nasilnik jači, a žrtva slabija). Po ovim se karakteristikama vršnjačko nasilje razlikuje od dečjih čarki i tuča.

Glavno pitanje koje se postavlja u vezi nasilja jeste pitanje njegovog porekla, jer ako znamo uzroke, znaćemo i kako da ga sprečimo.


Koren svakog nasilja je u agresivnosti. Agresivnost može da bude urođena (dispozicije, temperament), stečena u porodici u kojoj je bilo nasilja (posebno u detinjstvu nasilnika) ili je rezultat agresivne klime u društvu. Agresivnost može da bude i simptom ili posledica poremećaja ili bolesti, organskog ili mentalnog deficita ili suficita.

 

Agresivni model ponašanja koji nije suzbijan, poremećen sistem društvenih vrednosti i uticaj medija pretrpanih agresivnim sadržajima svima su uočljivi. Razvijanjem socijalnih veština može se prevenirati ili suzbiti nasilništvo, u čemu glavnu ulogu ima porodica, zatim škola i društvena sredina. Oni su agensi socijalizacije. Sposobnost snalaženja u različitim socijalnim situacijama jeste socijalna inteligencija.

O navedenim fenomenima govori se u seminaru Socijalna inteligencija i poremećaji u ponašanju, koji je akreditovan za prosvetne radnike, čiji je autor i realizator dr sc. med. Mirjana Vuksanović, psiholog, a podržava ga Centar za primenjenu psihologiju Društva psihologa Srbije.


DETALJI:

Kataloški br. 100:
Socijalna inteligencija i poremećaji ponašanja
Kotizacija: 4000 din.
Datum održavanja: 15.12.2012.
Rok za prijavu: 10.12.2012.
Prijava na mejl nina@dps.org.rs

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 577 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović