Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

PN broj 361, januar 2013.

Određena tema Sabora psihologa Srbije 2013.
TRI LICA PSIHOLOGIJE

Na 17. sednici Izvršnog odbora DPS, koja je održana 12.1.2013. godine, većinom glasova usvojen je predlog Olivera Toškovića predsednika Programskog odbora, da centralna tema ovogodišnjeg Sabora psihologa nosi naziv "Tri lica psihologije".


Empirijska istraživanja u psihologiji 2013.
PRISTIGLO 154 RADA
V. S.Disić

Ove godine, tradicionalni naučni skup u organizaciji Instituta zs psihologiju i Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pomeren je za sam kraj marta. Skup "Empirijska istraživanja u psihologiji 2013", 19. po redu, trajaće, u odnosu na prethodne  godine, jedan dan duže, a održaće se 22, 23, i 24. maarta, na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Reagovanja
OPSESIVNE MISLI
P. Kostić

Poslednja dva broja "Psiholoških novina" (PN br. 359 i 360), sa svoja dva komenatara, izazavla su kod mene opsesivne misli kojih ne mogu da se oslobodim bez lečenja. Lečenje koje mislim da bi mi pomoglo psihonalaitičari zovu "ventiliranje svesti", ako se ne varam. Naime, u pretposlednjem PN br. 359 profesor Kuzmanović je svoj komentar naslovio MOŽDA NEKO NE ŽELI DA SE BALKAN SMIRI.

PONUDA ZA TRANSPARENTNU DISTRIBUCIJU TESTOVA
P. Kostić

Verujem da svi oni koji me poznaju, znaju da ne ulazim u sukobe pre nego što pokušam da "medijacijom" rešim problem. Ako to ne uspe, onda manifestujem svoje odbrambene mehanizme. Evo u čemu je najnoviji izvor sukoba sa Centom za primenjenu psihologiju. Još pre nove godine, javila mi se Branka Tišma, predsednica Izvršnog odbora DPS, sa željom da skinem zabranu da distribuzcije (prodaje) testova čiji sam ja ko(autor).


Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju - Niš
UGLEDNA USTANOVA U SISTEMU OBRAZOVANJA
V. S. Disić

Niški Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju je ustanova koja realizuje i u kojoj se realizuje stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. Osnovana je 2004. godine na inicijativu Ministartsva prosvete i sporta Republike Srbije, uz pomoć donacije Vlade Kraljevine Norveške, a pod pokroviteljstvom Grada Niša.


Nov psihoterapijski pristup
O.L.I. METOD
N. Jovanović

Nakon registracije Sekcije za O.L.I. Integrativnu Psihodramsku Psihoterapiju u okviru DPS, smatram da je potrebno da informišem stručnu javnost o tome šta je O.L.I. metod, na kojim se postavkama zasniva i koje su osobensoti ovog psihoterapijskog, savrtničkog i koučing pristupa koji sam kreirao na osnovu treidesetogodišnjeg psihoterapijskog iskustva. Na kreiranje ovog metoda "naterala" me je praksa, to jest raznosvrnost mojih klijenata. Nikako nisam mogao da nađem pristup koji bi odgovarao svima...

Iz rada Društva psihologa Srbije
SKUPŠTINA DPS KRAJEM MARTA
V.S.Disić

U subotu, 12.01.2013. godine, u prostorijama DPS, odražana je sedamnaesta sednica IO. Sa 12 tačaka dnevnog reda, članovi IO su se našli pred obimnim radnim zadatkom. Nakon usvajanja dnevnog reda, odustalo se od usvajanja tonskog zapisa sa prethodne sednice, jer svi članovi IO nisu na vreme dobili tekstualni deo. Treća tačka dnevnog reda bila je "Donoišenje odluke o načinu rukovođenja sednicama i o radu IO".

IZVOD IZ TONSKOG ZAPISNIKA SA 16. SEDNICE IO

Izvršni odbor Društva je organ koji ima veliku odgovornost s toga dosta obaveza kako bi omogućio da Društvo funkcioniše uspešno između dve Skupštoine (sprovodi odluke Skupštine i radui na ostvarivanju ciljeva i zadataka Društva - član 50. Statuta). I pored obaveza koje su proistekle iz poslednje Skupštine DPS, kao i više podsećanja od strane članova IO, predsednica IO nije zakazivala sednicu, niti je obavestila IO o svojoj odsutnosti ili sprečenosti da je zakaže...

Sa sajtova
TRENING RADNE MEMORIJE POBOLJŠAVA USPEH U MATEMATICI
V.S. Disić

Poljski on line časopis "Napredak u kognitivnoj psihologiji" ponudio je čitaocima na uvid obiman rad engleskog autotra Markusa Vita (Marcus Witt). Autor analizira napredak učenika u matematici nakon treninga radne memorije. U uvodu članka, Vit se osvrće na najnovija i po njegovom mišljenju, najuticajnija teorijska razmatranja radne momirije, naglašavajući da su dosadašnja istraživanja potvrdila da je najutemeljenija teorija Bedlija i Hiča, koja govori od 4 elementa radne memorije.

Psihološki zabavnik
PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA (16)

Priprema: Vladimir Nešić

Psihologija se oredaje na Filozofskom fakultetu u Moskvi od 1755. godine. Odeljenje za psihologiju na Moiskovskom univerzitetu osnovano j e 1942., a prvi upravnik bio je profesor Sergej L. Rubinštajn. Po istraživanjima i nastavnim aktivnostima, u svetu su poznati ruski psiholozi A. L. Lurija, P.J. Galjperin, B.V. Cajgarnik, E.N. Sokolov i dr.

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 365 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović