Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Sreda 27.02.2013. u Somboru je bila rezervisana za psihološku struku. U Domu učenika srednjih škola okupili su se psiholozi Zapadnobačkog okruga, njihovi saradnici i prijatelji na Godišnjoj skupštini. Pored psihologa, Skupštini su prisustvovali direktori ustanova u kojima psiholozi rade, načelnici, lekari, neuropsihijatri, pedagozi, defektolozi, predstavnici školske uprave, saradnici iz nevladinih organizacija...

Veliko zadovoljstvo i čast učinili su predstavnici Društva psihologa Srbije iz Beograda – članovi Izvršnog odbora DPS-a, Duško Babić, Branka Tišma i Katica Mladinić, pokazavši svojim dolaskom koliko cene rad Podružnice. 

Dnevni red Skupštine je bio veoma sadržajan. Organizacioni odbor u sastavu : Tatjana Janičić, Saša Stojšić, Stamenka Sudar, Jelena Lečić, Meira Mrđenov i Izabela Rašković se potrudio da ove godine napravi korak napred u radu Podružnice. Saša Stojšić je zvanice upoznala sa osnovnim načelima rada Podružnice i samih psihologa i podsetila na brojne aktivnosti Podružnice tokom 2012. godine. Istakla je kakav značaj Podružnica ima za psihologe, značenje neformalnih druženja i predstavila rezultate ankete među psiholozima o radu Podružnice u protekloj godini. 

Za sve prisutne pripremljeno je predavanje na veoma aktuelnu i zanimljivu temu : Stres i načini prevazilaženja. Jelena Lečić je govorila o pojmu stresa, uzrocima, činiocima, pokazateljima. Na zanimljiv način približen je teorijski okvir stresa, šta su pokretači stresa, kako ih prepoznati, koje su faze nastanka stresa i koji su znaci stresnog ponašanja. Meira Mrđenov je  rezentovala prisutnima značajne i interesantne rezultate istraživanja o stresu sa posebnim osvrtom na različito doživljavanje stresa kod žena i muškaraca, uticaj stresa u trudnoći, stres i društvene mreže. Posebno je ukazala na nepovoljne rezultate istraživanja o pojavi stresa na radnom mestu. Rezultati istraživanja imaju veliku ulogu u prevenciji mentalnog zdravlja, kako dece tako i odraslih.

Najznačajni segment predavanja bila je prezentacija predsednice Podružnice Izabele Rašković, koja je govorila o načinima prevazilaženja stresa. Iako svesni činjenice da je stres naša stvarnost, potrebno je pokrenuti sopstvene snage i pronaći adekvatan način borbe sa stresom. U prvom redu važno je upoznati naše stresore, sagledati mogućnosti ukljanjanja tih stresora, upoznati sopstvene reakcije, raditi na sebi u smislu promene sagledavanja i doživljavanja stresne situacije. U zavisnosti od ličnih afiniteta, možemo izabrati vežbe relaksacije, opuštanja, bavljenje sportom, hobijem. Ne smemo zaboraviti humor. Poruka koja je zaokružila čitavu priču je da je stres naša svakodnevica , ali i da postoje načini kako sa njom možemo kvalitetno živeti.

Za kraj Skupštine, psiholozi su podelili pisani prikaz jedne od mnogih vežbi relaksacije, želeći da upotpune usmene prezentacije. Nakon predavanja, druženje se nastavilo uz koktel. Gosti iz Beograda, iako uz sitnu kišu, prošetali su centrom grada Sombora, videli neke značajne ustanove i posetili Galeriju Milana Konjovića. Zahvalni za posetu kolega, prijatelja i saradnika, psiholozi Podružnice Zapadnobačkog okruga nastavljaju rad u ovoj godini po već utvrđenom planu i programu.


Ovom prilikom se zahvaljujemo svim ljudima koji su učinili Skupštinu ovakvom kakva jeste.

Meira Mrđenov

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 637 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović