Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Žiri u sastavu: prof. dr Vladimir Nešić, prof. dr Mila Alečković – Nikolić, prof.dr Ivan Jerković, prof. dr Milanko Čabarkapa, doc. dr Nebojsa Milićević (umesto prof. dr Bojane Škorc koja je zamenjena zbog učešća njene knjige na izboru za dodelu nagrade), prof. dr Dejan Todorović, zamenik predsednika i prof. dr Staniša Milošević predsednik Žirija, razmatrao je dvogodišnju psihološku produkciju svih objavljenih i dostupnih dela u 2011. i 2012. godini. Žiri je 22. februara i 22. marta 2013. godine, razmatrao 31 prijavljeno i registrovano delo u skladu sa kriterijumima Pravilnika o nagradi za naučni doprinos razvoju psihologije u Srbiji. 

Nakon razmatranja ovih dela, Žiri je odlučio da se prestižna nagrada “Dr Borislav Stevanović” dodeli dr Dejanu Laloviću, profesoru psihologije pamćenja i mišljenja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za knjigu “ČITANJE: OD SLOVA DO TEKSTA” u izdanju Filozofskog fakulteta u Beogradu 2012 godine.

 

Takođe, Žiri je konstatovao da među brojnim publikovanim delima u ovom periodu, posebno treba izdvojiti još dva vrlo interesantna i značajna , koja zaslužuju posebnu pažnju. To je najpre knjiga “KREATIVNOST U INTERAKCIJI. Psihologija
stvaralaštva” dr Bojane Škorc, profesora psihologije na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u izdanju Mostart iz Zemuna, 2012 godine (259 str). Druga knjiga je “PSIHOLOGIJA VOĐSTVA I SLEDBENIŠ TVA” dr Zorice
Marković, profesora psihologije rada na Filozofskom fakultetu u Nišu, u izdanju Filozofskog fakulteta u Nišu , Scero print , 2011 godine (190 str).

Knjiga „Čitanje: od slova do teksta“ predstavlja monografski izbor sačinjen sa namerom da na ekonomičan način, svaka od obrađenih tema bude zastupljena u obimu koji će čitaoca da uvede u oblast psihologije čitanja. Na 200 strane teksta i na osnovu dosta obimne literature kao i svojih brojnih istraživanja, u knjizi su predočena saznanja o postupcima za analizu procesa čitanja i o procesima čitanja počev od bazičnog prepoznavanja grafema, sve do čitanja sa razumevanjem tekstova. Opskrbljena je sa dvadesetak grafičkih priloga i posebnim rečnikom pojmova iz psihologije.

Ovu monografiju karakteriše temeljna obrada osnovnih aspekata procesa čitanja od elementarnih jedinica slova do najvećih celina – teksta, u skladu sa savremenim naučnim saznanjima. U razmatranju različitih tematskih celina procesa čitanja
inkorporirana su i istraživanja autora i saradnika, kao i naglašena lična teorijska razmatranja nekih aspekata procesa čitanja. Pri tom, to razmatranje procesa čitanja je u delu izloženo na jasan i razumljiv način, tako da je taj rad pristupačan širem krugu čitalaca.

Ovo vredno i po mnogo čemu neobično monografsko delo, predstavlja značajan doprinos našoj psihologiji zbog čega zaslužuje nagradu “Dr Borislav Stevanović”.

Predsednik Žirija
Prof. dr Staniša Milošević

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 346 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović