Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Redakcija Psihologije u sadašnjem sastavu, u dva svoja mandata, uredila je ukupno 12 brojeva tokom 2006, 2007. i 2008. godine. Kao najveći uspeh Redakcije, možemo smatrati uvrštavanje Psihologije na tzv. ISI listu, tj. na Web of Science, krajem 2007. godine. Ta činjenica nesumnjivo je obezbedila vidljivost srpske psihološke nauke u svetu.

Takođe, sredinom 2008. godine, Psihologija je uvršćena u DOI bazu, što je još jedan značajan uspeh (jer ona pokriva samo ograničen broj najrelevantnijih časopisa u svetu) i još jedna poluga za plasiranje naše nauke. Časopis je po najnovijem pravilniku Ministarstva za nauku Republike Srbije svrstan u kategoriju međunarodnih časopisa (M23).

 

Ovakav status časopisa koji nema ni jedan drugi časopis iz oblasti društvenih nauka u Srbiji (Psihologija je jedan od samo sedam srpskih časopisa na ISI listi), doprineo je naglom povećanju broja ponuđenih radova, što je znatno povećalo i zakomplikovalo posao redakcije. Uz povećani obim posla, to je dovelo i do problema ograničenog broja kompetentnih recenzenata.

 

U prilog opisa izašlih brojeva i rada redakcije, dajemo jedan broj statističkih podataka o radovima izašlim u Psihologiji u ovom mandatu Redakcije – 2006, 2007. i 2008. godine. U odnosu na ranije godine, došlo je do veće ravnoteže između oblasti psihologije iz koje radovi dolaze, mada Opšta psihologija i dalje dominira (mada ne tako značajno), a i dalje nedostaju radovi iz Poslovne psihologije. Takođe, poboljšan je trend objavljivanja na engleskom jeziku (u 2004. bilo je samo 4%, a u 2005. 11%), ali on i dalje predstavlja manje od četvrtine objavljenih radova. Tendencija redakcije je da se ovaj odnos promeni u korist radova na engleskom, sa ambicijom da u najskorije vreme pređemo na dvojezično izdanje. Za ostvarivanje tog cilja, međutim, neophodni su nam i veći ljudski i veći finansijski resursi.

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 515 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović