Saradnja

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

По дефиницији, палијативно збрињавање је приступ којим се побољшава квалитет живота пацијената и њихових породица суочених са проблемом повезаним  са болешћу угрожавајућом по живот тако што спречава и ублажава патњу уз помоћ ране идентификације и беспрекорне процене, спроводи терапију бола  и спречава и ублажава и друге проблеме: физичке, психосоцијалне и духовне (СЗО, 2003). У Републици Србији палијативно збрињавање дефинисано је Стратегијом (Сл. гласник бр. 07/2009) а спроводе га мултидисциплинарни тимови у чијем саставу је и психолог.

Иако је у протеклих десетину година доста урађено на организовању и едукацији чланова мултидисциплинарних тимова, палијативно збрињавање је и даље на почецима, а број психолога укључених у ове тимове веома мали. Са друге стране, потреба становништва за психолошком подршком је велика. Подршка је потребна у периоду од дијагностиковања болести, преко терминалних фаза (када куративно лечење не да очекивани резултат), па све до подршке породици у процесу жаловања.

Како би адекватно одговорили потребама великог броја грађана за психолошком подршком кроз тимове за палијативно збрињавање на сва три нивоа здравствене заштите, одлучили смо да формирамо Секцију психолога у палијативном збрињавању.

Позивамо заинтересоване колегинице и колеге психологе, без обзира да ли су ангажовани у тимовима за палијативно збрињавање или не, да се јаве на е-маил адресу petarjeknic@hotmail.com">petarjeknic@hotmail.com или на телефон 063/361-977 (Петар В. Јекнић) како би се договорили око припреме Оснивачке скупштине Секције психолга у палијативном збрињавању. Позив се односи и на заинтересоване студенте психологије.

Оснивачка скупштина ће бити одржана крајем августа, најкасније почетком септембра. Придружите нам се!

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 749 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović