Почетна

Подружнице

Чланство у 2022.

70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

Као активни члан Друштва:

• аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
  • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
  • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
  • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
    учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
  • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
  • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
  • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
  • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
  • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
  • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

Чланство у 2022.

Друштво психолога Србије

• Српски језик
  • English

Друштво психолога Србије, на иницијативу својих чланова, проф. др Оливера Тошковића и асист. Сенке Костић, обраћа се јавности саопштењем поводом експанзије реклама за коцкарнице.

Иако смо свесни да је коцкање болест зависности која датира од давнина, треба скренути пажњу на то да је данас коцкање лако доступно скоро свим слојевима друштва. Поред великог броја игара на срећу које су доступне на телевизији, великог броја отворених кладионица у скоро свим градовима, доступно је и онлајн клађење. Лака доступност клађења свакако отежава појединцу који жели да престане да се коцка да се носи са болешћу зависности јер је искушење превелико, нпр. више није довољно само избегавати кладионице у току њиховог радног времена, јер је коцкање константно доступно откако су кладионице отвориле и могућност онлајн клађења. Раније је овај начин клађења захтевао физичко уплаћивање новца у експозитурама кладионица; међутим, то је значајно измењено и олакшано уплатама и исплатама новца преко банковног рачуна.

Имајући све поменуто у виду, посебну пажњу скрећу рекламе које потенцирају коцкање као вид игре на срећу, а у којима се истиче да ће добитак довести неког до неизмерног богатства. Рекламе за кладионице снимају истакнуте јавне личности, односно особе које могу бити значајни фактори обликовања понашања младих. Имајући у виду да и истраживања показују релативно високе стопе зависности међу становништвом, а посебно коцкања, ДПС реагује јавном осудом рекламирања кладионица.

Верујемо да би у опшем интересу грађана било веома важно покретање иницијативе за законске рестрикције у вези са  рекламирањем коцкарница, забрану отварања коцкарница близу школа, као и забрану да коцкарнице буду спонзори спортских манифестација или клубова, а све то по угледу на земље које су то већ спровеле, нпр. Шпанија и Велика Британија. Такође, пошто у Р. Србији већ постоје законске одредбе којима се ограничава рекламирање алкохолних пића или цигарета, због штетних последица по здравље и потенцијалног изазивања зависности, сматрамо да се исти принцип може и треба применити на рекламирање коцкарница, с обзиром да се јавно и неограничено рекламирање коцкарница може схватити и као промоција зависничког понашања.

Председница Друштва психолога Србије
Проф.др Тамара Џамоња Игњатовић,

и

Извршни одбор Друштва психолога Србије