Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Етички кодекс

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

Сви чланови Друштва психолога, без обзира на област и врсту делатности којом се баве, придржавају се начела Етичког кодекса психолога у свом професионалном понашању.

На изради садржинског дела Етичког кодекса радила је група психолога, почев од маја 1996. године, када је Извршни одбор ДПС-а формирао Радну групу за израду новог Етичког кодекса психолога Србије, у саставу: проф. др Јосип Бергер, проф. др Благоје Нешић, доц. др Јован Мирић, Маја Жегарац, Гордана Николић, Биљана Лајовић, Борислава Максимовић и Милојко Стојановић, председник Одбора.

Током рада на Етичком кодексу, сазрела је идеја да би било корисно да се установи стално тело које би радило на етичким проблемима психолога, па је 23. марта 1999. године Извршни одбор ову радну групу трансформисао у Одбор за етичка питања психолога Србије.

Члан Одбора доц. др Јован Мирић је на Сабору 1998. и 1999. организовао округле столове о теми Психологија и норма; организоване су и две етичке радионице, са приказима случајева из праксе. На Сабору психолога Србије 2001. године организован је и округли сто о теми Етика и психотерапија. Доц. др Јован Мирић аутор је и публикације под називом "Тумачење кодекса етике" у издању Центра за примењену психологију.

На седници Скупштине ДПС-а, у Београду 20. априла 2000. године усвојен је Етички кодекс, који је објављен као штампана публикација наредне године у ДПС-у.

 

Изводи из Етичког кодекса психолога Србије:

"Прихватајући да су људске дужности изнад професионалних и одбијајући да се заклања психологијом као коначним и потпуним знањем, психолог настоји да психологија буде у његовим рукама а не он у њеним."

"Психолог је дужан да у јавности не коментарише податке који се односе на појединце чији је идентитет обелодањен, чак ни онда када ти појединци дају сагласност за откривање свог идентитета."

"Уколико није у могућности да странки пружи тражену услугу, психолог је дужан да јој пружи обавештења о другим колегама који такву услугу могу да јој понуде."

 

Кодекс етике Друштва психолога Србије

На мрежи

Ко је на мрежи: 319 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић